Šobajić: Umetnost ne prati stradanje Srba

Izvor: Vesti-online.com, 30.Jul.2014, 19:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šobajić: Umetnost ne prati stradanje Srba

Slavni srpski slikar Miloš Šobajić, čija je glavna tema umetničkog opusa - čovek, smatra da je slikarstvo u modernom vremenu dovedeno u pitanje.

Svetom vlada kič, poručio Šobajić

 

"Posmatrajući sve što se zbiva u poslednje tri - četiri decenije na polju likovne umetnosti vidimo da je to sve otišlo u nekom pravcu koji začuđuje običnog čoveka", navodi Šobajić u intrevjuu Srni.

 

Čovek, koji je centraalna tema njegovog >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << rada, uvek uspešno izbegava zamke koje mu postavlja svet.

 

"Nekada sam ga slikao celovitog čoveka, posle sve manje celovitog, a na kraju slikam samo detalje - njegove šake, cipele, noge, bez lica, u jurišu, obezglavljenog - ali uvek kao pobednika, jer za mene je čovek uvek pobednik", naglašava Šobajić.

Prema njegovim rečima, umetnost na ovim prostorima ne prati sudbinu srpskog naroda i njegove uspehe i stradnja kroz vekove.

 

Živi i radi u Parizu

Miloš Šobajić je rođen 1945. godine u Beogradu. Diplomirao je na Likovnoj akademiji u Beogradu 1970. godine. Živi i radi u Parizu od 1972. godine. Vanredni je profesor na Luiksun Akademiji u Šenjangu (Kina). Do nedavno je bio dekan, a sada radi kao profesor slikarstva na Fakultetu za umetnost i dizajn Megatrend univerziteta u Beogradu. Izlagao je na više od 400 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu, a imao je više od 70 samostalnih izložbi. Dobitnik je Vukove nagrade.

"Slikarstvo je tišlo u veliki kič i katastrofu, i to je vidljivo od devedestih godina kada su umrli neki od poslednjih velikana srpskog slikarstva. Slikarstvo u Srbiji i u Republici Srpskoj otišlo je u neko lako predstavljanje pejzaža koje bi, eventualno, njihovi autori mogli lako da prodaju i to im je jedini cilj, bez jasne ideje i ideologije", konstatuje Šobajić.

 

Ovaj slavni i kontroverzni doajen srpskog slikarstva, koji je više puta rekao da umetnost doživljava kao "krvavu borbu", i koji je u intervjuu Srni, krajem devedestih godina tokom Nato bombardovanja Beograda, poručio da će "sa njegovih slika curiti nevina srpska krv", svojim britkim potezima i crvenim linijama slao je svojevrsno upozorenje o neophodnosti spasavanja ljudskih duša.

 

Šobajić potvrđuje da je veran ekpresionizmu kao svojevrsnoj negaciji realizma i impresionizma. "Smatram da je ekspresionizam nešto najuzbudljivije kao način kojim se pokazuje ovaj svet. Biću uvek ekspresionista, sve dok budem mogao da radim i da stvaram", poručuje Šobajić.

  Oštrim crvenim linijama slika prolivenu srpsku krv

 

"Srbija se trudi da postane Evropa. Videćemo koliko uspešno to radi, ali na umetničkom planu svi se trude da liče na ono što se radi u velikom svetu, a ja mislim da je to sasvim pogrešno. Naš stav treba da gradimo tako da on ide od nas ka njima, a ne obrnuto", kategoričan je Šobajić.

 

On upozorava da je kič - katastrofa koja preti svima, pa čak i Parizu i drugim velikim gradovima, gde ga ima i previše, ali je, nažalost, mnogo i publike koja preferira kič.

"Srećom, u srpskim zemljama ima veliki broj izvanrednih mladih likovnih umetnika, koji su neverovatno talentovani. Međutim, biti talentovan i uraditi neko ozbiljno umetničko delo, dve su različite stvari", navodi on.

 

Šobajić izdvaja mladog slikara sa Pala Marka Kusmuka, koji je nedavno doktorirao na njegovom fakultetu, i kome je bio mentor, ističući da je Marko izuzetno nadaren i talentovan umetnik, koji poseduje i volju i energiju neophodnu za velika ostvarenja.

Prema njegovim rečima, ne postoji nijedan predmet ili deo ljudskog tela, koji Marko Kusmuk nije u stanju munjevito i precizno da naslika, jer poseduje neograničen talenat da sve što vidi, fotografski precizno prenese na platno.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.