Sneg i mraz obrali voće

Izvor: Večernje novosti, 22.Apr.2017, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sneg i mraz obrali voće

Šteta od nevremena u čitavoj zemlji tek treba da se proceni, ali će se meriti milionima. Poljoprivrednici uglavnom osigurani od šteta prouzrokovanih gradom TEŽAK sneg visok i do 30 centimetara i pad temperature u "minus" tokom tri noći zaredom oštetili su zasade najvažnijeg i najprofitabilnijeg srpskog poljoprivrednog brenda. Više od 80 odsto malinjaka iz kojih se plodovi plasiraju na inostrana tržišta se nalaze u ariljskom i užičkom kraju, a kolika će tačno biti >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << šteta, pokazaće se po otopljavanju, naredne sedmice, kada će na teren i opštinske komisije koje će popisivati uništeno... - Lastari su u većini malinjaka izlomljeni i tu popravke nema. Ono što nije uništio sneg, desetkovaće mraz, a potom je u svim zasadima, posle savetovanja sa agronomima, potrebno primeniti prskanje bakarnim preparatima, tri do četiri puta - objašnjava inženjer agronomije Nebojša Brzaković iz Poljoprivredne stručno-savetodavne službe u Užicu, napominjući da su oštećene i šljive i jabuke, kojima stradaju plodovi u formiranju. Stručnjaci ističu da će štete biti i u zasadima maline, ali manje u novim malinjacima, gde još nije došlo do izbijanja novih izdanaka... Bezmalo niko od malinari ne može računati ni na nadoknadu štete od osiguravajućih društava, s obzirom na to da su uglavnom osigurani u slučaju štete od grada - što je slučaj u Arilju, Užicu, Požegi, Ivanjici, Bajinoj Bašti, Novoj Varoši... Kritičan period za "crveno zlato" će trajati do nedelje i najavljenog otopljavanja. - Prinos će biti najmanje prepolovljen i jedina nada nam je da će za ono što od maline ostane otkupna cena biti pristojna - kaže Dragoslav Cvojović iz Užica. Nažalost, sneg koji je pao u nedoba je naneo velike štete i voćarima u Jadru, Rađevini, Azbukovici i Pocerini, pa je već izvesno da će rod višnje i trešnje biti desetkovan. Jer, plodovi koji su već bili formirani sada su - pocrneli. Stručnjaci, međutim, ukazuju i na to da je malina na mnogim mestima već bila sasušena - zbog duge i hladne zime, a sada su oštećeni mladi lastari. Rod ovog voća će, kažu, u najmanju ruku biti prepolovljen, što važi i za kupinu, a postradale su i jagode, kojih ima najviše na Ceru i bile su u fazi cvetanja. Slično stanje je i sa zasadima šljiva, krušaka i jabuka. - Strahujemo i za orahe, odnosno lešnike, kojih je sve više u našem kraju - zaključuje zemljoradnik iz Jadra Željko Lukić. REALNOST RANIJE je bilo strahovanja da će navodna hiperprodukcija maline ugroziti globalnu, lidersku poziciju Srbije u proizvodnji ovog voća. Sada je jasno da je stvarna slika obrnuta: osim prostog zbrajanja novih malinjaka, iz pogrešne računice treba "ispisati" i stotine hektara malinjaka uništenih zaraznim bolestima prethodnih godina, a sada i zasade desetkovane snegom i mrazom.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Sneg i mraz "obrali" voće

Izvor: RTS, 23.Apr.2017, 12:41

Zbog snega i mraza velike štete u voćnjacima i malinjacima. Samo u šest sela ariljske opštine pod snegom je oko 450 hektara malinjaka. . Sneg je padao sinoć u višim predelima zlatiborskog okruga: u ariljskom, pribojskom,...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.