Snažna oluja zahvatila delove Srbije

Izvor: Blic, 30.Jul.2014, 23:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Snažna oluja zahvatila delove Srbije

Jako nevreme, uz obilne padavine i grad na nekim mestima, pogodilo je večeras veći deo Srbije, a u toku noći očekuje se da će nevreme zahvatiti i Beograd, rečeno je večeras agenciji Beta u Hidrometeorološkom zavodu Srbije. Munje u Čačku, sliku poslao Nemanja Ćosović

U Kraljevu i Vrnjačkoj Banji udari groma izazvali požare koji su brzo lokalizovani.

U Kraljevu nevreme je počelo oko 21 čas, a grom je udario u jedan lokal u Karađorđevoj ulici. Požar koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je izbio je brzo lokalizovan, a povređenih nije bilo, javlja dopisnik RTS-a.

Ulica u Novom Sadu

Pojedini delovi Kraljeva večeras su ostali bez struje , rečeno je agenciji Beta u lokalnom odeljenju ElektroSrbije. Zbog nevremena bez električne energije ostali su potrošači u Lađevcima, na pravcu prema Vitanovcu i u naseljima Mataruge i

Roćevići.

Jako nevreme u Kraljevu izazvalo nestanak struje

Nadležni trenutno obavljaju probe pred ponovno uključenje struje koje se očekuje u toku večeri.

Pola sata pljuska i voda u Brace Ribnikara do ivicnjaka. #NoviSad pic.twitter.com/OxW9SDsUFD

— Vanja Djuric (@Vanjuus) July 30, 2014

Nevreme i u Vrnjačkoj Banji gde je grom, takođe, izazvao požar koji je ugašen. Kiša i dalje pada i duva jak vetar.

Kako je rečeno u Odeljenju prognoze, obilne padavine i grad registrovani su u Sremu, u Somboru, u Bačkoj, u području Šapca, Valjeva, Čačka i u dolini Zapadne Morave.

VIDEO: Nevreme u Kraljevu

U Novom Sadu pada obilna kiša uz grmljavinu i jak vetar.

Građani u Inđiji prijavili su rušenje stabala usled jakog vetra.

Nevreme je i na krajnjem jugu Srbije - u Topličkom i u Jablaničkom okrugu, dok radarska slika ukazuje da je slično bilo i u Kosovskoj Mitrovici.

Munja u Novom Sadu

Nevreme se premešta ka severoistoku i u prvoj polovini noći može se

očekivati i u Beogradu.

Zamenik načelnika Uprave za upravljanje rizikom Bojan Tomić rekao je Tanjugu da će lokalno pasti i do 60 litara kiše po kvadratnom metru.

"S tim u vezi dobili smo hidrološku prognozu koja predviđa da na bujičnim vodotokovima može doći do podizanja nivoa, dostizanja upozoravajućih nivoa i eventualno lokalnih izlivanja", rekao je Tomić.

Olujni oblaci u Somboru

U okviru ove prognoze očekuju se i lokalna olujna nevremena sa gradom i olujnim vetrom, a protivgradna zaštita je stavljena u pripravnost.

"Imali smo izuzetno napornu sezonu u kojoj smo imali 41 dan sa dejstvima, a potrošeno je oko šest hiljada protivgradnih raketa. Trenutno imamo oko tri i po hiljade raketa na raspolaganju, i dok god ih bude bilo reagovaćemo u meri u kojoj je to moguće", rekao je Tomić.

Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije stupio je u kontakt sa vodoprivrednim preduzećima koja su nosilac odbrane od poplava na vodama prvog reda, i u ovom trenutku se vrši obilazak vodotokova i saniranje pojedinih kritičnih mesta na nasipima.

VIDEO: Nevreme u Somboru

Na vodama drugog reda, kojim gazduju lokalne samouprave, komandanti štabova na teritoriji opština u kojima se očekuje eventualno izlivanje reka upoznati su sa prognozom i naloženo je preduzimanje mera kako bi se efekti eventualne poplave umanjili, a to, između ostalog, podrazumeva podizanje pripravnosti komunalnih preduzeća.

U susret nevremenu, podignut je i nivo pripravnosti specijalističkih timova za spasavanje u vodi i pod vodom.

U naredna dva dana se očekuju jake oluje širom Srbije.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.