Sluga okupatora ili žrtva politike?

Izvor: Vesti-online.com, 10.Okt.2015, 08:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sluga okupatora ili žrtva politike?

Prvo ročište povodom rehabilitacije predsednika vlade u vreme Drugog svetskog rata i nacističke okupacije Srbije, generala Milana Nedića trebalo bi, kako za "Vesti" kaže njegov praunuk Aleksandar Nedić, da počne 12. decembra pred Višim sudom u Beogradu.

Sud je dugo odbijao da započne proces, tvrdeći da ne može da bude rehabilitovan neko ko nije osuđen. Nedićev praunuk objašnjava da će podnosioci zahteva - Srpski liberalni savet, Udruženje političkih zatvorenika >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i žrtava komunističkog režima i porodica Nedić ići na osporavanje uredbe Federativne Narodne Republike Jugoslavije kojom je general bez presude proglašen ratnim zločincem.

Zahtev za rehabilitaciju inače je podnet je još 2007. godine, ali je godinama bio "razmatran".

Kad je sud taj zahtev odbacio kao "neuredan", Nedićev praunuk je aprila ove godine zapretio da će početi postupak pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

- Procesom hoćemo da doprinesemo da se otkrije prava istina o Milanu Nediću i da je javnost konačno čuje. Pričalo se o nekakvim njegovim zločinima, ali ajde, neka ih nabroje. Tvrdim odgovorno da su netačne priče poput one o krivici za istrebljenje Jevreja koji su živeli u njegovo vreme u našoj zemlji - objašnjava Nedić. On ukazuje na to da je njegov pradeda "tragična istorijska ličnost za koju je 385 najumnijih intelektualaca tražilo da preuzme funkciju predsednika Vlade".

Ukoliko bi Milan Nedić bio rehabilitovan, naslednici bi stekli mogućnost da krene postupak restitucije njegove imovine. Porodica Nedić je pre Drugog svetskog rata, između ostalog, posedovala plac na Slaviji na kojem je zgrada Narodne banke Srbije i polovinu Zemunskog parka.

Avgusta 1944. Nedićeva vlada je raspuštena, a on otišao u Austriju, odakle je vraćen. Nije mu suđeno jer je pod čudnim okolnostima 1946. izvršio samoubistvo skakanjem s prozora istražnog zatvora.

- Milan je imao braću Boška koji je osuđen i koga je Tito pomilovao 1957, i Milutina koji je sa Milanom krenuo u Austriju i tamo se ubio. Milutin je kao i Milan bio proglašen narodnim neprijateljem, ali mu nije suđeno, a pre dve godine je rehabilitovan - kaže Aleksandar Nedić.

Protivnici rehabilitacije Milana Nedića tvrde da je bio nacista i kvisling i ukazuju da ga je uoči Drugog svetskog rata regent knez Pavle Karađorđević smenio "zbog otvorenog stajanja na stranu Hitlera". Ivica Dačić je 2008. kao zamenik premijera tražio je da se Nedićev portret (koji je stajao među predsednicima vlade kroz istoriju, ukloni iz zgrade Vlade). Kao argument je izneo da je Nedić bio predsednik vlade u vreme Adolfa Hitlera.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

"Skinućemo ljagu sa imena Milana Nedića"

Izvor: B92, 10.Okt.2015

Prvo ročište u procesu za rehabilitaciju Milana Nedića, tek što je zakazano već je otvorena polemika da li pravo može da ispravlja istoriju...Potomci i njihov pravni tim tvrde da će skinuti ljagu sa imena Milana Nedića...Za jedne heroj za druge narodni neprijatelj - istorijsku kontroverzu oko...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.