Slučaj Šarić: Kampanju vodio bivši predsednik

Izvor: B92, 27.Maj.2015, 19:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slučaj "Šarić": "Kampanju vodio bivši predsednik"

Advokat Gorana Sokovića trećeoptuženog na suđenju ekipi oko Darka Šarića zatražio je da njegov branjenik bude oslobođen.

Marko Kljajević je iznoseći završnu reč, zatražio da Soković, koji je u bekstvu, bude oslobođen ili da se optužnica protiv njega odbaci, jer kako je naveo, Specijalni sud nije nadležan za dela počinjena u inostranstvu.

Kljajević je zatražio oslobađajuću presudu jer nije dokazano da je Soković počinio dela koja mu se stavljaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na teret, kakvo je udruživanje radi vršenja krivičnog dela.

"Mi imamo činjenicu da se ovde ljudi ni ne poznaju međusobno, a kamoli da budu u organizaciji", kazao je Kljajević i da njegov klijent nije u bekstvu, "već u pogromu", te da je kampanju protiv njega vodio je bivši predsednik Srbije, kao i protiv drugih optuženih.

Advokatica optuženog Boška Nedića zatražila je takođe oslobađajuću presudu za svog klijenta, jer smatra da optužnica protiv njega nije dokazana, dok transkripti prisluškivanih razgovora ne mogu biti korišćeni kao dokaz jer su nelegalno pribavljeni, a optuženi su prisluškivani duže od zakonom dopuštenih šest meseci.

Ranije je zastupnik Marka Pandrca i Miloša Cajića, Milan Vujin, osporio svedočenja svedoka-saradnika tužilaštva, tvrdeći da su govorili laži.

On je tražio da se optužnica odbaci za dela udruživanje radi vršenja krivičnog dela i neovlašćeno stavljanje u promet opojnih droga, jer, kako je naveo, taj postupak bi mogao da se vodi samo ako bi se Cajić za ista dela teretio i u zemljama u kojima ga srpska optužnica tereti da je ta dela počinio (Urugvaj i Brazil).

Suđenje Darku Šariću i ostalima optuženim za organizovanje šverca kokaina nastavlja se sutra u 14.30 iznošenjem završnih reči odbrane. Kada svi branioci budu izneli završnu reč, sud će u tom, prvostepenom postupku odrediti datum izricanja presude.

Suđenju ne prisustvuje jedan od Šarićevih branilaca, Radoslav Baćović, a danas je prvi put na sudu bio optuženi Mihajlo Đoković koga je prošlog vikenda izručila Italija gde je bio u bekstvu. Protiv Đokovića će se voditi odvojeni postupak, radi uštede vremena u glavnom procesu, odlučilo je sudsko veće.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je u svojoj završnoj reči pre desetak dana za Šarića i ostale zatražilo maksimalnu kaznu od 30 do 40 godina zatvora zbog organizovanja kriminalne grupe i krijumčarenja 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu.

Tužilac je za svedoke-saradnike tražio znatno manje kazne: za Nebojšu Joksovića najviše šest meseci zatvora, za Radana Adamovića najviše deset, a za Draška Vukovića ne više od osam meseci zatvora.

Ovaj proces koji se vodi po šest spojenih optužnica protiv ukupno 36 okrivljenih, od kojih je 14 u bekstvu, počeo je oktobra 2009. godine hapšenjem prvih osumnjičenih i zaplenom oko dve tone kokaina u Urugvaju.

Na optuženičkoj klupi Specijalnog suda u Beogradu su Šarića i još devet optuženih, dok je drugih devet je zaključilo sporazum o priznanju krivice, a trojica su dobila status svedoka-saradnika.

Na optuženičkoj klupi su Šarić, Nikola Dimitrijević, Željko Vujanović, Miloš Cajić, Borislav Tunjić, Nikola Dimitrijević, Živko Sibinski, Boban Stojiljković, Marko Dabović i Aleksandra Mišić.

U bekstvu su Rodoljub Radulović, Goran Soković, Marko Pandrc, Nenad Novaković, Boško Nedić, Darko Tošić, Darko Gazdić, Milovan Milovac, Bojan Stanojković, Petar Obradović, Marko Račić, Vladimir Račić i Nebojša Sretenović. Za njima je raspisana poternica preko Interpola.

Darko Šarić predao se, posle četiri i po godine bekstva, 18. maja 2014. godine vlastima u Srbiji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.