Slovenija ljuta na Hrvatsku zbog maltretiranja ribara

Izvor: Vesti-online.com, 21.Okt.2014, 21:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenija ljuta na Hrvatsku zbog maltretiranja ribara

Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije uputilo je danas notu Hrvatskoj povodom ponašanja njene policije prema slovenačkim ribarima.

Hrvati ne daju mira slovenačkim ribarima

 

Poslednjih meseci hrvatska policija upozorila je više slovenačkih ribara u Piranskom zalivu da se nalaze u hrvatskim teritorijalnim vodama, iako granica na tom području još nije određena, a trebalo bi da je odredi međunarodni arbitražni sud.

 

Prema >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Ministarstvu, do nekorektnog ponašanja hrvatske policije došlo je "na području na kojem se stavovi Slovenije i Hrvatske u pogledu granice na moru razlikuju".

 

Slovenija je ukazala da "mere hrvatske policije poslednjih meseci predstavljaju jednostrano posezanje u status kvo u pogledu izbegavanja incidenata na moru, što su dve države poslednjih godina poštovale".

 

Takođe se navodi da je "ponašanje hrvatske policije suprotno načelima poštovanja stanja na dan 25.juna 1991.godine na šta su se dve države obavezale više puta, pored ostalog i u Brionskoj izjavi o izbegavanju incidenata potpisanoj 10. juna 2005. godine."

 

Ministarstvo je Hrvatsku upozorilo i na 10. član arbitražnog sporazuma koji "važi u svim fazama arbitražnog postupka do konačne presude erbitražnog suda" o granici na moru između dve zemlje.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.