Slovenac greškom ubio jednoroga

Izvor: Radio 021, 23.Nov.2014, 09:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenac greškom ubio "jednoroga"

Lovac iz Celja, Slovenija, ubio je pre oko nedelju dana srnu sa jednim rogom, zbog čega izgleda kao jednorog, piše "Nacionalna geografija".

U pitanju je redak deformitet roga, verovatno uzrokovan povredom na početku razvoja rogova.

Takve povrede su uobičajene kod jelena i često dovode do abnormalnosti u njihovom obliku. Ovaj deformitet je, međutim, toliko neobičan da je slovenački naučnik Boštjan Pokorni, koji je verifikovao autentičnost životinje, rekao da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << nikada nije video nešto tome slično u prirodi.

"Kod ove vrste rogovi rastu samo kod mužjaka, koji imaju dva roga i sa obično simetričnom strukturom kostiju, koje izrastaju iz rožišta, odnosno iz koštanih izraslina na lobanji. Međutim, u ovom veoma neobičnom i zanimljivom slučaju, oba rožišta, koja bi trebalo das u odvojena, srasla su zajedno u jedno veliko rožište", naveo je u imejlu Pokorni, pomoćnik direktora istraživačkog institute ERICo Velenje.

Lovac koji je ubio "jednoroga" odabrao je ovu srnu zbog njenih poodmaklih godina starosti i zato što je imala jedan rog. Jelen može da izgubi rog na bezbroj načina, a preostali rog se zove "šiljak", međutim Pokorni kaže da lovac iz daljine nije mogao da zna da životinja ima redak deformitet a ne "šiljak".

Pokorni smatra da srnu ova abnormalnost nije ometala u normalnom životu – kao prvo, činjenica da je zašla u poodmaklo doba života i njena težina koja je bila iznad proseka kad je ubijena.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Slovenci ubili JEDNOROGA?

Izvor: NaDlanu.com, 23.Nov.2014

Lovac iz Celja, Slovenija, ubio je pre oko nedelju dana srnu sa jednim rogom, zbog čega izgleda kao jednorog, piše “Nacionalna geografija”...U pitanju je redak deformitet roga, verovatno uzrokovan povredom na početku razvoja rogova. Takve povrede su uobičajene kod jelena i često dovode do abnormalnosti...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.