Sledi druga faza pregovora o vladi

Izvor: B92, 11.Apr.2014, 23:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sledi druga faza pregovora o vladi

Beograd -- Za vikend se nastavljaju međustranački razgovori o formiranju vlade. Nebojša Stefanović očekuje da se u vladi pored Lazara Krstića nađe i Kori Udovički.

Uoči druge faze pregovora o formiranju Vlade zna se kakav će biti njen program, ali i neki njeni članovi. Potpredsednik naprednjaka Nebojša Stefanović rekao je za RTS da će u vladi, između ostalih, biti Lazar Krstić i Kori Udovički.

Najavljuje i mogućnost da parlament, u toku jednog mandata, promeni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << četiri predsednika.

U protekloj nedelji najposećenije mesto na političkoj mapi Srbije bilo je sedište neprednjaka na Novom Beogradu. Ugostili su Ištvana Pastora, Ivicu Dačića i Borisa Tadića, a da li će neko od njih da im pravi društvo i u Nemanjinoj trebalo bi da odluči Glavni odbor naprednjaka u ponedeljak ili utorak.

"Što se tiče SNS-a verujem da će u vladi vrlo verovatno biti Lazar Krstić na mestu ministra finansija i verujem da ćemo videti Kori Udovički na nekom od ministarskih mesta, ne mogu danas da kažem na kom, jer to nije definitivno dogovoreno", rekao je potpredsednik SNS-a Nebojša Stefanović.

Stefanović je naveo i da će u novoj vladi od oko 16 ili 17 ministarstava pet do šest ljudi biti iz Srpske napredne stranke.

Novi susret i konačan dogovor sa liderom naprednjaka očekuju i Nova demokratska stranka i SPS.

"Ja očekujem da ćemo se ponovo sresti tokom vikenda i razgovarati o konkretizaciji i operacionalizaciji programa o kojem smo razgovarali u načelu pre nekoliko dana", kaže lider SPS-a Ivica Dačić i dodaje da sve zavisi od onoga ko ima mandat da razgovara o formiranju nove Vlade, a to je, kaže, Aleksandar Vučić.

U Savezu vojvođanskih Mađara, koji je dobio otvoren poziv da učestvuje u Vladi, kažu da još nije postignut dogovor i da su naprednjacima na sedam strana predali svoju listu prioriteta - od privrede do manjinskih prava.

"Očekujemo da će taj dokument predstavljati temu u dodatnim razgovorima. Voleli bismo da se elementi iz tog dokumenta nađu u programu buduće vlade, to bi opravdalo naše učešće u parlamentarnoj većini", rekao je lider SVM-a Ištvan Pastor.

I dok se očekuju vesti iz Vlade, najveća novina, izgleda, biće u parlamentu. Naprednjaci najavljuju mogućnost rotiranja predsednika skupštine.

Nebojša Stefanović rekao je da se u Srpskoj naprednoj stranci razmišlja i o ideji da se u naredne četiri godine predsednik parlamenta bira na godinu dana, što bi omogućilo i drugim manjim strankama da na čelo najvišeg zakonodavnog tela dođe njihov predstavnik.

Za sada se zna da će se parlament konstituisati 16. aprila. Očekuje se da novi predsednik skupštine bude izabran dan kasnije, a 24. ili 25, prema najavi, novi mandatar predstaviće članove kabineta.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Dačiću diplomatija, NDS konstruktivna opozicija?

Izvor: Radio 021, 12.Apr.2014, 11:42

Za vikend se nastavljaju međustranački razgovori o formiranju vlade. Uoči druge faze pregovora, zna se kakav će biti njen program, ali i neki njeni članovi.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.