Slatko od borovnica

Izvor: Politika, 03.Avg.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slatko od borovnica

Sveža ili suva borovnica, sok iz zrelih bobica, ekstrakt ili vino - izvor su zdravlja

Plod borovnice je modro-crna, okrugla, sočna bobica. Sazreva u leto. Osušena bobica je smežurana i velika kao biber. Plod treba sušiti na 65-70 stepeni Celzijusa. Osušene bobice sadrže oko 7-11 odsto flobatanina, smešu raznih antocijanskih heterozida, od kojih potiče modra boja borovničinog soka, oko 27 odsto šećera, oko 6 odsto organskih kiselina, uglavnom jabučne, limunove i ćilibarne, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pektina, oko 6 mg odsto vitamina Ce, oko 1 mg karotena i drugo.

Upotrebljava se sveža i suva bobica, lišće koje deluje dijuretično, sok od zrelih bobica, ekstrakt i vino.

Umesto soka svako domaćinstvo može da napravi kompot od osušenih zrelih borovnica, a kuvaju se kao i svako drugo suvo voće. Borovnica se može stalno upotrebljavati, nije škodljiva, naprotiv - izvor je zdravlja.

Kompot se pravi od zrelih borovnica. Dobro se operu i kuvaju dok ne omekšaju. Valja uzeti 1-2 supene kašike borovnica na pola litre vode. Najbolje je upotrebiti destilovanu vodu, a ako je nema, onda vodu prethodno prokuvati (da se staloži kalcijum i drugo), ostaviti da se ohladi i bistru vodu opažljivo odliti od taloga. Ovo se čini jer tvrda, krečna voda razara antocijane i druge korisne, lekovite sastojke zrelih borovnica.

Izvanredno je i slatko od borovnica. Čiste, oprane, zdrave borovnice staviti u čistu suvu teglu, do vrha zaliti medom ili šećerom, dobro zatvoriti i čuvati na hladnom, suvom i mračnom mestu da bi se što bolje i duže sačuvali lekoviti sastojci. Kuvanje nije dobro. Jer, aktivne materije borovnice su vrlo nepostojana jedinjenja (termolabilna).

Za vino od borovnica zgnječiti dve i po litre borovnica i pomešati sa 1/4 kilograma šećera u prahu. Dodati cimeta i karanfilić i doliti 3 litre vode. Ostaviti da stoji preko noći. Sledećeg dana propasirati kroz sito.

Sok staviti u burence ili bocu i ostaviti da vrije. Na svaki litar i po dobijenog soka skuvati 1/2 kilograma šećera u 1/4 litra vode. Kada se šećerna voda potpuno ohladi, preliti je preko soka, promešati, zatvoriti burence ili flaše i ostaviti da vino provri.

Liker od borovnice napraviti od sledećih sastojaka: 1 kg borovnica, 1/2 litra prokuvane vode, jedan litar dobre šljivovice, 1/2-1/4 kg šećera, malo cimeta, karanfilića i vanile. Veoma zrele borovnice staviti u tegle sa širokim grlom. Dodati malo cimeta, karanfilića i vanile. Politi s 1/2 litre kuvane i ohlađene vode i sa šljivovicom. Tada teglu zatvoriti i staviti je tri nedelje na sunce. Zatim procediti, dodati ohlađen sirup od šećera koji je kuvan u 1/2 litra vode. Ostaviti da stoji još koji dan, zatim opet procediti, naliti u flaše i spremiti do služenja.

M. M.

[objavljeno: 03.08.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.