Izvor: Danas, 26.Maj.2015, 09:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slab brazilski real obara cenu "arabike"

Prošlogodišnja suša u Brazilu, najvećem proizvođaču kafe, podigla je cenu kafe "arabika" do rekordnih visina, odnosno na 225 centi, koliko je zabeleženo u oktobru prošle godine. Ipak, u prethodnih nekoliko meseci usledio je snažan pad i cena "arabike" stabilizovala se na oko 140 centi, pokazuje analiza Sakso banke.

- Na osciliranje cene od 160 do najnižih 129 centi najviše je uticao slab brazilski real, pa su i proizvođači zadržali prihode u lokalnoj valuti uprkos >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << padu cene kafe. Hedž fondovi trenutno imaju negativnu poziciju za "arabiku", zadržavanjem kratke pozicije fjučersa na 7.800 lotova, što je drastičan pad u odnosu na dugu poziciju od 50.000 lotova u oktobru - kaže Ole Hansen, šef sektora Strategija roba u Sakso banci.

On naglašava da bi svaka promena u tom, inače, negativnom okruženju, koju bi mogle da prouzrokuju lošije vesti o proizvodnji, ili nastavak oporavka reala, značila i povratak cene "arabike" na nivo od 165 centi. Hansen podseća da se kafom može trgovati s nekoliko finansijskih instrumenata, a izbor najviše zavisi od želje trgovaca, bilo da je reč o kombinacijama koje želi u svom portfelju, ili njegovoj sklonosti rizicima. "Najpopularniji su fjučersi, CFD-ovi i hartije od vrednosti kao proizvodi kojima se trguje na berzi, prema redosledu od najrizičnijih do manje rizičnih", zaključuje ovaj analitičar danske investicione banke.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.