Skupština stanara: Nisu problem kolica, već ljudi

Izvor: Mondo, 29.Nov.2014, 11:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština stanara: Nisu problem kolica, već ljudi

Oglasila se Skupština stanara zgrade u Borči, prozvana da "tužaka komšije zbog dečijih kolica u hodniku" koja kaže da su problemi sa pojedinim bahatim stanarima mnogo dublji.

Foto: Ištvan Kočiš

Predsednik Skupštine stanara Ivan Kočiš demantuje navode pojedinih stanara objavljenih u medijima, da se upućuju prijave komunalnoj policiji "zato što stanari s malom decom ostavljaju dečija kolica u hodniku zgrade".

Kočiš kaže da je ostavljanje kolica >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << i bicikala u zajedničkom prostoru tek delić, i to manje bitan, problema stanara u stambenom bloku br.9 u beogradskom naselju Borča.

Sukobi sa bahatim stanarima datiraju praktično od useljenja 2011.godine. Nekoliko meseci po useljenju počinje da se ispoljava, u Beogradu često viđeno, divlje pravljenje "stana sa okučnicom".

Predsednik stanara kaže da su vlasnici stanova u prizemlju odmah ogradili "svoj" deo javne površine oko zgrade i pripojili ih stambenim jedinicama.

"Od 46 vlasnika stambenih jedinica u prizemlju u bloku br.9 do sada je 31stanar prisvojio- uzrupirao zelene površine i u tom delu ih učinio nedostupnim za korišćenje zajednici etažnih vlasnika", piše MONDU Kočiš.

Neke "predbašte" su površine veće i od 50 metara kvadratnih.

Vrtili ograde na stare stubiće

Nakon preporuke Zaštitnika prava građana i angažovanjem Sekreterijata za inspekcijske poslove 20.02.2014.god., pod pritiskom, opštinska uprava Palilula zakazala je administrativno izvršenje sklanjanje ilegalnih ograda. U toku istog, šefu odeljenja za izvršenje, Slavici Vitorović, "NN visokorangirani službenik opštine Palilula" je naložio da se zabetonirani stubovi ne uklone sa javne površine. Samo nekoliko dana nakon toga sve ograde ponovo su postavljene, na "svoje" stubniće. Nakon ponovljene prijave otpočeo je novi upravni postupak za uklanjanje ograda u vezi koga je podnet 29.09.2014. novi predlog za administrativno izvršenje, koje se još čeka.

Svo to proširenje urađeno je uprkos činjenici da je stambeni blok izgrađen na zajedničkoj građevinskoj parceli koja predstavlja nedeljivu zajedničku imovinu i da se taj čin u pravu kvalifikuje kao ometanje poseda, da je u informaciji o lokaciji Sekreterijata za urbanizam naznačeno da nije dozvoljeno ograđivanje i pripajanje površina stambenim jedinicama.

Takođe, zna se da je postupak suprotan sa odobrenom projektno tehničkom dokumentacijom - glavnim projektom kao i da je suprotan odredbama Odluke o komunalnom redu grada Beograda, ali to nije pokolebalo prekršioce u svojoj nameri.

Iako su četiri skupštine stambenih zgrada i više pojedinaca pravovremeno podneli prijave opštinskom organu uprave gradske opštine Palilula i gradskoj inspekciji javne površine ni posle tri ipo godine nisu oslobođene od bespravnog zauzeća i vraćene onima kojima pripadaju.

Među prekršiocima su i gospoda Stevica Stević i Vladimir Radeka, u medijskim napisima posebno "pogođeni" prijavama za dečja kolica.

A što se tih prijava tiče, Skupština stanara se saglasila da se u hodniku drže kolica za bebe i mali bicikli, ali i da njhovi vlasnici održavaju higijenu, kreče zidove i sl.

Kako se to nije desilo, usledile su prijave Skupštine stanara,, a potom i prekršajna prijava koju je podneo komunalni inspektor.

Mešu stanarima koji prljaju zidove su, "igrom slučaja", i oni koji ne plaćaju tekuće održavanje zgrade. Zbog toga je, napominje predsednik Kočiš, Skupština stanara 09.11.2014. odlučila da se protiv stanara koji odbijaju plaćanje tekućeg održavanja u dužem vremenskom roku pokrene parnična tužba i obezbedi prinudna naplata što će biti realizovano po okončanju štrajka advokata.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.