Skupština smenila Bratislava Gašića

Izvor: B92, 05.Feb.2016, 20:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština smenila Bratislava Gašića

Beograd -- Skupština Srbije jednoglasno je razrešila Bratislava Gašića sa mesta ministra odbrane. Za razrešenje je glasalo 195 poslanika, koliko ih je i bilo u sali.

Poslanici su Gašića razrešili na predlog premijera Srbije Aleksandra Vučića, a zbog uvredljivog komentara novinarki B92 Zlatiji Labović.

Vučić je, govoreći pred poslanicima u Skupštini, rekao da je predlog za razrešenje Gašica po svemu redak i "gotovo neuobičajen zahtev".

On je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << naglasio da se od ministara zahteva učtivo, moralno i pošteno ponašanje.

"Odluku o razrešenju Bratislava Gašića s mesta ministra potpisao sam zato što naše društvo mora biti pristojno, a Srbija pristojna, normalna i moderna država", rekao je premijer.

Kaže da se osmehivao na one koji su se iživljavali nad Gašićem, a "mnogo su težim rečima govorili o ženama, a svi su se trudili da se to brzo zaboravi".

Vučić je sa predlogom za razrešenje Gašića istovremeno ovlastio ministra finansija Dušana Vujovića da obavlja funkciju ministra odbrane do izbora novog ministra.

Sednicu, koja je trajala nešto više od sedam sati, obeležio je izlazak poslanika vladajuće koalicije iz skupštinske sale, u znak protesta zbog poruke poslanika DS Dragana Šutanovca na Tviteru, kojom je, prema njihovom mišljenju, uvredio predsednicu Skupštine Srbije Maju Gojković.

Šutanovac je na tviteru napisao "Vučić o pristojnosti, Maja o poštenju, Marjan o kulturi... #realitySkupština".

On je potom novinarima u Parlamentu pojasnio da je mislio na to što je Gojković promenila više stranaka i da njegov tvit pogrešno protumačen.

Ipak, poslanici većine vratili su se u salu kada je bilo vreme za glasanje i razrešili ministra Gašića, koji je prisustvovao današnjoj raspravi.

Celodnevnu raspravu obeležila je oštra polemika poslanika vladajuće koalicije i poslanika opozicije.

Inače, Prema Zakonu o vladi, predsednik vlade je dužan da u roku od 15 dana od prestanka mandata ministra predloži njegovog naslednika, a novi ministar će biti izabran većinom glasova od ukupnog broja narodnih poslanika.

Podsećamo, premijer Vučić je prvo izjavio je da će smeniti ministra odbrane do kraja januara, a da će potom, posle 15 dana, predstaviti novog ministra.

"Kao što sam rekao, do kraja januara biće razrešen gospodin Gašić i na meni je da uputim pismo. Zbog onih koji su mislili da će mi pronaći grešku, misleći da se plašim rasprave po tom pitanju, nećemo ići na ostavku... Ja ću ići pred poslanike, tražiću razrešenje Gašića", najavio je Vučić u izjavi novinarima.

Ministar odbrane Bratislav Gašić rekao je da: "Voli novinarke koje lako kleknu" dok je davao izjavu u Trsteniku nakon posete "Prvoj petoletki namenskoj".

Gašić je primitivnu izjavu dao nakon posete "Prvoj petoletki namenskoj" u Trsteniku, kada je video kako dopisnica B92 čuči da ne bi bila snimljena u kadru dok ministar govori.

Nakon što je u medijima objavljena njegova izjava, ministar je uputio pisanu izjavu nešto pre 23 časa, u kojoj navodi da nema opravdanja za svoju izjavu i "sramno i skandalozno ponašanje".

Zbog Gašićeve izjave prvo u Beogradu, a nakon toga i širom Srbije, održano je nekoliko protesta novinara koji su zahtevali Gašićevu smenu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.