Skuplji kilovat, nova cena robe na rafovima?

Izvor: Radio 021, 01.Avg.2015, 23:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skuplji kilovat, nova cena robe na rafovima?

Da li će ostale cene pratiti struju? Trgovci veruju da bi trebalo, potrošači i ekonomisti da za poskupljenja nema razloga. Pogotovu jer cena struje za privredu ostaje nepromenjena.

Da cene u Srbiji ne dožive strujni udar pomaže i stabilan inflacioni sistem, napominju ekonomisti. Viša cena, manje kupaca – na tu činjenicu trgovci treba da računaju kada određuju cene, objašnjavaju u resornom ministarstvu.

Skuplji kilovat, nova cena robe na rafovima. To je scenario >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << koga se pribojavaju potrošači. Vera Vida iz Centra za zaštitu potrošača kaže da struja samo u određenom procentu učestvuje u proizvodnji određenog proizvoda. "Koliko će to biti, to ćemo da vidimo. Svakako neće biti 12 odsto. Ono što pretpostavljam da će se desiti, to je da neće biti drastičnog poskupljenja", ističe Vera Vida.

Viša cena, manje kupaca. I na tu činjenicu trgovci treba da računaju kada određuju cene, objašnjavaju i u resornom ministarstvu. Preciznih projekcija nema, ali postoji okvirna računica kako bi struja mogla da utiče na ostale cene.

Željko Rakić iz Ministarstva trgovine kaže da cene na malo neće porasti više od jedan i po odsto. "Činjenica je da je od januara do maja ove godine, u odnosu na period prošle godine, došlo do smanjena neto zarada, bez poreza i doprinosa, u realnom iznosu od 1,4 odsto. S druge strane, promet u Srbiji je opao za 0,4 odsto u istom posmatranom periodu, tako da je došlo do smanjenja agregatne tražnje i iz tog razloga smatramo da nema dovoljno prostora za dalja povećanja cena koja bi kao izgovor imala poskupljenje struje", objašnjava Rakić.

Da cene u Srbiji ne dožive strujni udar pomaže i stabilan inflacioni sistem, napominju ekonomisti. Ali i to što trgovci moraju da se prilagode kupovnoj moći građana. Ekonomista Miladin Kovačević kaže da trgovci prosto gledaju konkurentnost ako imaju prodaju i tražnju takvu da ta tražnja neće zavisiti od toga koliko je podignuta cena.

"Pritom, promena cene struje nije značajna promena da bi sada uslovila nagli zaokret odnosno nagli pad tražnje ili njihovo odustajanje od neke dostignute cene", ističe Kovačević.

A ono što je izvesno jeste da za sada hleb tipa "sava" neće menjati svoju cenu. Vlada je produžila Uredbu o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna tip 500, što znači da maksimalna cena te vrste hleba ostaje 46 dinara i važiće narednih šest meseci.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.