Škundrić o gasnom sporazumu

Izvor: B92, 06.Avg.2008, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Škundrić o gasnom sporazumu

Ministar Škundrić (Tanjug)

Beograd -- Petar Škundrić smatra da je energetski sporazum sa Rusijom jedan od najboljih strateških projekata Srbije u narednih 30-ak godina.

Ministar rudarstva i energetike Srbije je na sastanku sa rudarima povodom obeležavanja 6. avgusta, Dana rudara, kazao da je naftno-gasni aranžman sa Rusijom šansa koja treba da se iskoristi, jer će realizacijom tog sporazuma Srbija postati, ne samo dovoljno energetski obezbeđena, već i interesantna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za sve potencijalne investitore.

"Država neće da proda Naftnu industriju Srbije u celosti, već će sačuvati kontrolni paket akcija, bez obzira što za dva procenta ruski partner ima više akcija", kazao je Škundrić.

Energetskim sporazumom Srbije i Rusije, potpisanim 25. januara, predviđena je izgradnja gasovoda Južni tok kroz Srbiju i prodaja 51 odsto kapitala NIS-a ruskom Gaspromu za 400 miliona evra i dodatnih 500 miliona evra investicija u modernizaciju te kompanije.

Dinkić: Procena vrednosti u septembru

Ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić izjavio je da će konsultantska kuća Dilojt i Tuš do početka septembra proceniti vrednost Naftne industrije Srbije, kako bi na osnovu toga moglo da se pregovara o ceni sa Rusima.

"Potpuno je jasno da gasnim sporazumom cena za NIS nije uvrštena kao element. Postoji protokol koji je potpisan na bazi tadašnje procene Gasproma, ali ona nije sastavni deo sporazuma", naveo je Dinkić u intervjuu agenciji Beta.

Prema prvim podacima, dodao je, NIS je u prvih šest meseci ove godine ostvario rekordan profit, koji je za 50 odsto veći nego za čitavu prošlu godinu.

"Na osnovu toga, godišnji profit NIS-a bliži se iznosu od 400 miliona evra koji je ponuđen za 51 odsto kapitala kompanije, tako da bi se iz dvogodišnjeg profita mogla isplatiti čitava kompanija, ukoliko bi se zadržala cena iz protokola, što je dosta nerealno", istakao je ministar.

Dinkić je naveo da je prethodna vlada bila u pregovorima za NIS a da nije imala procenu vrednosti kompanije.

"Zna se samo kolika je knjigovodstvena vrednost kapitala, koja je u 2007. godini iznosila 1,2 milijarde evra", istakao je Dinkić i dodao da tržišna vrednost nikada nije određena.

Dinkić je izrazio uverenje da je u konačnom ugovoru za NIS moguće napraviti aranžman kojim će biti zadovoljnije obe strane.

"Za Vladu Srbije je bitno i da građani i zaposleni u NIS-u koji su dobili besplatne akcije dobiju akdekvatnu cenu. Predmet pregovora biće i način na koji će biti procenjena vrednost akcija, odnosno kako će izlaziti na berzu ili po kojoj ceni će ih otkupiti Rusi", dodao je.

Dinkić je kazao da je ostalo da se ratifikacija energetskog sporazuma Srbije i Rusije obavi u prvoj polovini septembra izrazivši uverenje da je to samo "pitanje dana".

Istakao je i da je predstavnicima ruskih vlasti danas uputio pisma u kojima izražava zadovoljstvo zbog sklapanja gasnog aranžmana i da bi želeli da što pre krenu sa realizacijom.

Dinkić je naveo i da, prema prvim procenama, postojeća formula koja se u Srbiji koristi za izračunavanje cene goriva nije adekvatna i da bez realnih povećanja troškova proizvodnje formula dovodi do rasta cena derivata, koji se preliva na potrošače.

"Prerađivačka cena koju NIS naplaćuje daleko je veća nego bilo gde u svetu", naveo je Dinkić i dodao da će predloziti da jedna sednica Odobra Vlade Srbije za ekonomiju i finansije bude posvećena toj temi.

"Ideja je da se razmotre formule i da se vidi da li nešto može da se učini sa prekomponovanjem strukture cene naftnih derivata, ukoliko se naša inicijalna analiza pokaže kao tačna", kazao je Dinkić.

Vaga se i gasni sporazum

Uskoro bi mogao da bude angažovan nezavisni konsultant da proceni finansijsku vrednost gasnog aranžmana sa Rusijom, piše Politika.

Pored toga što će ovih dana biti angažovan novi savetnik koji će proceniti tržišnu vrednost NIS-a, sve je izvesnije da će pojedini ministri od premijera Mirka Cvetkovića zatražiti da se angažuje i nezavisni konsultant za procenu ukupne finansijske vrednosti naftno-gasnog sporazuma između Srbije i Rusije, saznaje Politika.

Time bi se otklonila svaka dalja sumnja da li NIS zaista treba "pokloniti” u zamenu za gradnju "Južnog toka”, ili se prikloniti strategiji potpredsednika Vlade Mlađana Dinkića, koji želi da podigne cenu nacionalne naftne kompanije, navodi list.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.