Škoti strahuju od nereda

Izvor: Blic, 17.Sep.2014, 07:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Škoti strahuju od nereda

Dan uoči referenduma tenzije na Ostrvu rastu, a policija u Škotskoj postavljena je na najviši stepen pripravnosti.

- Policija konstantno prati kako se situacija razvija. Talas tenzije krenuće da nadolazi na dan glasanja, a njegov vrhunac potencijalno očekujemo u petak po podne kad izađu rezultati. Spremni smo da odgovorimo na sve izazove - kaže Brajan Doerti, šef Škotske policijske federacije.

Zagovornici „da” opcije već su najavili da će izaći na ulice >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ako druga strana odnese većinu.

- Nećemo dozvoliti da nam ukradu pobedu zaverom u čijem centru stoji BBC - kažu pristalice nezavisnosti.

Rekordnih 97 procenata birača izjasnilo se da će izaći na referendum, a ishod će odlučiti prosta većina od 51 procenat, koliko zasad ima opcija za ostanak u Uniji. Atmosfera uoči referenduma u samoj Britaniji je uzavrela, a tabori „za” i „protiv” otcepljenja Škotske utrkuju se u pridobijanju glasova neopredeljenih, dok istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je trka više nego neizvesna.

Procenjuje se da je, od više od četiri miliona registrovanih glasača, neodlučno oko 500.000.

Neki su u svemu pronašli i malo šale, pa su postavili kontrolu na granici dve zemlje i proveravaju pasoše.

- Ne radimo ovo kako bismo ukazali na jednu od opcija. Uradili smo ovo zajedno kao grupa Škotske i Engleske. Jednostavno smo se ujedinili zarad smeha - rekao je Džon Parker Li, jedan od organizatora „granične kontrole”.

Šaljivi momci su kod grada Džeburg ispred table s natpisom „Dobro došli u Škotsku” postavili rampe, table sa natpisom „pasoška kontrola”, pa čak i carinike u fluorescentnim prslucima koji revnosno proveravaju putne isprave.

Šta će biti s viskijem?

Škotski izvoznici viskija vrede čak četiri puta više od izvoznika hrane i godišnje državi donose profit od 4,3 milijarde funti. Proizvođači viskija pozivaju na ostanak u Uniji. Industrija zapošljava 35.000 ljudi i čini četvrtinu celokupnog izvoza hrane i pića u Britaniji.

Kladionice tipuju

Neke kladionice prijavile su uplate od 200 i 600 hiljada funti na ostanak u zajednici. Ipak, ukoliko separatisti budu u pravu, kladionice koje su na „da” opciju postavile velike kvote mogle bi da izgube dosta novca.

Ako pobedi „ne“

Konzervativci, laburisti i liberalne demokrate obećali su da će, u slučaju da se izglasa „ne”, Škotska dobiti mnogo šira ovlašćenja koja se odnose na odluke o porezima, upravljanju fondovima i ukupnim troškovima.

Ako pobedi „da”

U slučaju da se Škoti odvoje, nezavisnost će biti proglašena 24. marta 2016. godine, nakon osamnaestomesečnih pregovora tokom kojih bi se usaglasili svi detalji sa Londonom.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.