Skoplje: Nova bomba Zaeva

Izvor: B92, 01.Apr.2015, 19:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skoplje: Nova "bomba" Zaeva

Lider SDSM Zoran Zaev optužio je premijera Nikolu Gruevskog da je omogućio korpuciju u Upravi za bezbednost i kontrašpijunažu (UBK) od pola miliona evra.

Zaev je naveo da je direktor UBK-a Sašo Mijalkov, bliski rođak Gruevskog, "prilikom nabavke opreme za tajnu policiju tražio mito od pola miliona evra".

"Deo snimaka (prisluškivanih telefonskih razgovora) pokazuju da iza tog dela stoji Nikola Gruevski koji je obezbedio realizaciju ogromnog korupcijskog biznisa. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << U ovim razgovorima se ne govori u šiframa, već jasno, za ogromne sume novca koji preko Rusije i Budimpešte završavaju kod Saše Mijalkova", rekao je Zaev.

Zaev je naveo da se "radi o nabavci opreme za tajnu policiju iz Izraela a da biznis dogovara sudija Upravnog suda Svetlana Kostova".

"Da uopšte počne pregovore, Mijalkov je tražio od Haima Hakejnija (iz Izraela) proviziju od pola miliona evra. Da produži razgovore on insistira da dobije taj novac do u evro. Iz razgovora (Mijalkova) sa Kostovom čuju se sume od po 500.000 evra, dva puta po 900.000 evra, 250.000 evra i 840.000 evra", kazao je Zaev.

Zaev od početka februara objavljuje prisluškivane razgovore makedonskih zvaničnika, na čelu s premijerom i liderom VMRO DPMNE Gruevskim, koga optužuje da je preko UBK nelegalno prisluškivao više od 20.000 građana Makedonije, kao i za korupciju i zloupotrebu vlasti u obračunu s političkim protivnicima. Ovo je do sada 16 objavljenja "bomba".

Dok Zaev tvrdi da je snimke prisluškivanih razgovora dobio od "patriota među makedonskim obaveštajcima", Gruveski ga je optužio da je do snimaka prisluškivanih razgovora vladinih zvaničnika došao uz pomoć strane obaveštajne službe.

Pod optužbom da su "ugrožili ustavni poredak Makedonije" protiv Zaeva je podneta krivična prijava a oduzet mu je i pašos krajem januara ove godine, dok je još pet lica, među kojima je i bivši direktor UBK Zoran Veruševski podneta ista krivična prijava a oni su svi i uhapšeni.

SDSM je od februara podneo više krivičnih prijava protiv Gruevskog i njegovih bliskih saradnika u vezi sa "kriminalnim delima koja se spominju u prisluškivanim razgovorima", koji su do sada u sedištu SDSM objavljivani 15 puta.

Stanje u Makedoniji je, nakon što je lider opozicionog SDSM Zoran Zaev počeo da objavljuje materijale o nezakonitom prisluškivanju, zabrinjavajuće i prema rečima analitičara, ta država bi uskoro mogla biti dovedena na ivicu provalije, a ne isključuju se ni ukrajinski scenario, te je zato, kako kažu, u rešavanje aktuelne krize neophodno uključivanje međunarodnih faktora.

Direktor Uprave za bezbednost i kontrašpijunažu (UBK) Sašo Mijalkov najavio je da će podneti krivičnu prijavu protiv lidera SDSM Zorana Zaeva.

Prema njegovim rečima, krivičnu prijavu će podneti "zbog kleveta i konstrukcija koje je izrekao protiv njega", navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.

U saopštenju Mijalkova, koje je medijima prosledio makedonski MUP, navodi se da pri kupovini opreme za tajnu službu od firme u Izraelu "nije bilo reči ni o kakvom mitu ili korupciji, već o dogovaranju i praćenju procedura oko donacije koju je makedonski MUP dobio od prijateljske službe".

"Hoću da obavestim javnost da nije reč ni o kakvom mitu ili korupciji... Donacija od 5.557.377 evra je primljena. Sa njom je kupljena oprema koja je predata specijalnim jedinicama koje je trenutno koriste, čime je podignuta njihova borbena gotovost", naveo je Mijalkov.

Mijalkov je naveo da "za sve postoji i pisana dokumentacija i dogovori koji će biti priloženi u procesu koji će pokrenut protiv Zorana Zaeva".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.