Skok Srbije na listi ekonomskih sloboda

Izvor: VOA, 02.Feb.2016, 00:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skok Srbije na listi ekonomskih sloboda

Srbija je na ovogodišnjoj listi Indeksa ekonomskih sloboda za 2016. godinu zabeležila najveći napredak od svih zemalja u regionu, skočivši sa prošlogodišnjeg 90. na 77. mesto.

Na listi 178 zemalja sveta obuhvaćenih istraživanjem, koje zajednički sprovode Heritidž fondacija iz Vašingtona i  Volstrit Džornal, Srbija je ostvarila 62,1 poen.  Napredak je ostvaren u pet od deset kategorija ekonomskih sloboda, uključujuci monetarnu slobodu, slobodu od korupcije, imovinska >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << prava, slobodu poslovanja i investicione slobode.

Crna Gora, koja je pohvaljena zbog strukturalnih reformi, trgovinske i fiskalne slobode, nalazi se na 65. mestu. Od zemalja regiona najbolje je plasirana Makedonija, na 47. mestu. Slede Albanija na 59. i Crna Gora na 65, dok je Slovenija na 90. mestu, Hrvatska na 103, a Bosna i Hercegovina na 108.

Na vrhu liste su Hongkong, Singapur, Novi Zeland, Švajcarska i Australija, a na poslednjim mestima su Kuba i Severna Koreja.

Medju vodećim silama sveta SAD su na 11. mestu, Nemačka na 17, Kina na 144, a Rusija na 153. mestu.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.