Skelet sa Livada prenet u muzej!

Izvor: Kurir, 23.Okt.2014, 22:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skelet sa Livada prenet u muzej!

Telo je bilo postavljeno u položaj fetusa, a zatim poliveno crvenim okerom. Ritual simbolizuje ponovno rađanje

PANČEVO - Ljudski skelet koji su arheolozi pronašli na lokalitetu Livade prebačen je u Narodni muzej Pančevo, a prvo javno predstavljanje planira se za kraj godine, saopšteno je iz muzeja.

Arheološkom obradom Livada 2007. godine registrovan je lokalitet na kojem je uočena veća količina opeke, kamena i ljudskih kostiju, dok su daljim >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << istraživanjem otkriveni ostaci temelja crkvene građevine sa dve hronološke faze, od kojih jedna datira iz 14. i 15, a druga iz 12. i 13. veka, javlja Tanjug.

Prilikom istraživanja crkve 2013. otkriven je grob iz neolitskog perioda. Skelet je bio postavljen na leđa, glave okrenute ulevo, s rukama savijenim preko stomaka i nogama savijenim u kolenu i takođe povijenim ulevo.

Pored lobanje pronađen je grumen crvenog okera, kojim je pokojnik bio posut i čiji su tragovi ostali na kostima. Način na koji je pokojnik sahranjen i prisustvo okera ukazuje da se radi o ritualu sahranjivanja koji se primenjivao u jamnoj kulturi.

Ovakav ritual simbolizuje ponovno rađanje - pokojnik se stavlja u položaj fetusa i poliva crvenim okerom, koji simbolizuje krv. Jamna kultura ili kultura okernog/jamnog groba karakteriše kasno bakarno i rano bronzano doba, koja datira iz perioda od 36. do 23. veka pre n. e. Njeno matično područje bilo je oko oblasti reka Bug, Dnjestar i Ural.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.