Sisi smenio šefa obaveštajne službe

Izvor: B92, 21.Dec.2014, 21:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sisi smenio šefa obaveštajne službe

Egipatski predsednik Abdel Fatah al Sisi smenio je šefa obaveštajne službe generala Mohameda Farida El Tohamija.

El Tohami je imenovan na tu dužnost samo nekoliko dana po svrgavanju islamističkog lidera Mohameda Morsija u julu prošle godine.

Na mesto El Tohamija došao je njegov zamenik general Haled Mahmud Fuad Favzi, navedeno je u saopštenju iz Sisijevog kabineta, u kom se ne preciziraju razlozi za smenu.

"Predsednik je izdao ukaz o penzionisanju generala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Tohamija, šefa generalne obaveštajne službe", piše u saopštenju, u kome se dodaje da je Tohami odlikovan za svoj rad.

General Favzi preuzima obaveštajne operacije od danas.

Bivši armijski general Sameh Seif al Jazal, ekspert za vojnu strategiju koji ima bliske veze sa službama bezbednosti, rekao je za AFP da se Tohami (67) ne oseća dobro i da je "poslednja dva meseca proveo u bolnici".

Tohami je imenovan za šefa obaveštajne agencije posle svrgavanja Morsija 3. jula 2013.

Tada šef armije Sisi tu odluku je doneo nakon masovnih protesta protiv turbulentne jednogodišnje vladavine Morsija, a u kasnijem obračunu vlasti sa Morsijevim pristalicama na stotine je poginulo, više hiljada pritvoreno i na desetine ljudi osuđeno na smrt na masovnim suđenjima za koje UN kažu da su "bez presedana u novijoj istoriji", podseća AFP.

Većina od oko 1.400 poginulih stradala je kada je policija izvršila upad u kampove pristalica Morsija u Kairu u avgustu prošle godine, dodaje francuska agencija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.