Simpo na staklenim nogarima

Izvor: RTS, 20.Sep.2014, 20:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Simpo" na staklenim nogarima

Obnova proizvodnje u "Simpu", oživljavanje ili održavanje u životu? Država će narasle dugove kompanije regulisati konverzijom u kapital, 5,8 milijardi dinara pretvoriće u 80 odsto vlasništva.

Kompanija "Simpo" radi sa 30 odsto kapaciteta. Do sada su mu vlade nekim zaključcima pomagale, ili negativnom kampanjom odmagale, tvrdi rukovodstvo. Sada, veruju, država će uraditi pravu stvar. Narasle dugove regulisaće konverzijom u kapital, 5,8 milijardi dinara pretvoriće u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 80 odsto vlasništva. Da li će to spasiti firmu svojevremeno poznatiju od "Ikee"?

Ne proizvode se ni dnevni boravci ni spavaće sobe. Muk je u hali. Od 4.000 oko 200 radnika pozvano je da se vrati na posao.

"Radim 34 godine i nikada nije bilo da se ne radi ovoliko dugo", kaže jedan radnik "Simpa".

Nedostaje repromaterijal da bi tapetarska fabrika radila punom parom. To znači da radi šest puta više ljudi. Njihov šef veruje da će raditi u oktobru.

"U ovom trenutku imamo ugovorene poslove od 1.700.000 evra. Mi ćemo prvo voditi računa o tim kupcima", kaže Goran Jovanović, direktor fabrike tapetarskih proizvoda.

Radi i šivara. Svega desetak žena.

"Nama je svejedno da li je država, da li privatnik – samo da radimo", kaže jedna radnica.

Plate kasne četiri meseca. Oko 300 radnika je na bolovanju, a dobar deo na lažnom. Niko neće time da se bavi, kažu u "Simpu". Makedonka Riska nije među njima. Voli posao od kojeg živi 25 godina.

Riska za mašinom koja priprema materijal za krojenje garnitura.

Ta mašina je jedna od najmodernijih koje "Simpo" poseduje, košta 440.000 evra i može da opsluži tri fabrike. 

Ipak, neophodna je modernizacija "Simpovih" pogona, za šta je potrebno oko 10 miliona dinara. "Simpo" ima objekte i van Srbije – samo u Makedoniji 11 maloprodajnih.

"Teško nam je pao ovaj period kada nismo dobijali robu, održalo nas je poverenje kupaca i neverovatno poverenje u fabriku", kaže Jasmina Trajkovska, direktorka maloprodaje "Simpa" u Makedoniji.

Poverenje u Srbiji se istanjilo. Dugovi su narastali i "Simpo" je postajao nekonkurentan. Država će za 5,8 milijardi duga postati vlasnik 80 odsto kompanije. Dvanaest odsto ostaje malim akcionarima, a osam odsto će biti društveni kapital. Kako je vrednost akcije 1.800 dinara, ima onih koji veruju da država skupo plaća. Rukovodstvo u Vranju nije među njima. Poručuje – završite konverziju do kraja godine.

U sedištu u Beogradu imaju nešto drugačiju viziju spasa firme.

"Konverzija je samo prvi korak kao što je mirovanje obaveza prema bankama. Rešenje problema 'Simpovog' poslovanja i razvoja – u postupsku privatizacije", kaže izvršni direktor Borislav Milačić.

Bez politike "Simpo" ne bi ni uspeo ni propao, kažu radnici koji neće pred kamere. Ovde štof miriše stranačkim bojama – nekad crveno, danas više na plavo. Važan je za jug, ništa manje za Beograd.

"Simpo" je svojevremeno opremao hotele širom sveta počev od Norveške, Švedske, Danske, Kipra... Neke od tih soba mogu se videti u izložbenom prostoru "Simpo-lajn". Poslednji hotel koji je opremljen bio je u Hrvatskoj prošle godine.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

"Simpo" na staklenim nogarima

Izvor: RTS, 21.Sep.2014, 06:40

Obnova proizvodnje u "Simpu", oživljavanje ili održavanje u životu? Država će narasle dugove kompanije regulisati konverzijom u kapital, 5,8 milijardi dinara pretvoriće u 80 odsto vlasništva.

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.