Sigurno ste grešili: Na koliko sati bi zaista trebalo da jedemo

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Okt.2016, 21:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sigurno ste grešili: Na koliko sati bi zaista trebalo da jedemo

Pravilna ishrana je jako važna za pravilan rad organizma i vaše zdravlje. Takođe, ona utiče na raspoloženje i čini da se dobro osećate.

Evo nekoliko malih promena koje možete da uvedete u svakodnevni život, koje će imati velike rezultate:

Voda

Voda čini 80% našeg tela i učestvuje u svim procesima koji se u njemu dešavaju. Zato je neophodno unositi bar 1,5-2l vode dnevno. Dobro je početi dan čašom tople vode da bi se pokrenuo metabolizam. >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<

Foto: pixabay

Tajming

Bitno je i kada se koja vrsta hrane uzima. U različito doba dana potrebne su nam različite vrste namirnica. Za početak dana trebaju nam složeni ugljeni hidrati koji se sporo razlažu i obezbeđuju nam mnogo energije (ovsene pahuljice, crni hleb…)

Ručak i večera treba da se sastoje iz proteina i vlakana koje dobijamo iz mesa i povrća.

Ne preporučuje se da se večera neposredno pre spavanja jer to ometa metabolizam i procese koji se odvijaju dok spavamo.

Jedite manje porcije, češće

Važno je da se ne preskaču obroci i užine. Trudite se da jedete na 3-4 sata i da između tih obroka ništa ne uzimate. Ti razmaci omogućuju nam da se hrana svari, a da metabolizam ostane brz.

Foto: pixabay

Jedite polako

Za dobro varenje važno je polako unositi hranu. Trudite se da spustite viljušku i nož posle svakog zalogaja i da ih ne uzimate dok potpuno ne sažvaćete i ne progutate prethodni zalogaj. Tako ćete videti i da vam je mnogo manje hrane potrebno da biste se najeli nego što mislite.

Prirodna hrana

Trudite se da što manje jedete prerađenu hranu. Preradom hrana gubi svoje hranljive vrednosti. Pri kupovini pogledajte sastav proizvoda. Ako ima mnogo reči koje ne razumete to znači da ima mnogo aditiva i veštačkih sastojaka koje vaš organizam neće moći da iskoristi.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.