Severna Koreja na dnevnom redu SB UN, uprkos protivljenju Kine

Izvor: Blic, 22.Dec.2014, 23:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Severna Koreja na dnevnom redu SB UN, uprkos protivljenju Kine

Članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija izglasale su danas da, uprkos protivljenju Kine i Rusije, na dnevni red dodaju situaciju u Severnoj Koreji, uključujući i optužbe za teško kršenje ljudskih prava u toj zemlji.

Za ovu odluku glasalo je 11 članica SB UN, dve su bile protiv, a dve uzdržane.

Rusija i Kina koje imaju pravo veta glasale su protiv toga da Severna Koreja bude uključena u agendu Saveta, ali s obzirom na to da na proceduralnom glasanju nema >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ulaganja veta, pokušaj Kine da spreči odluku nije uspeo.

Slično proceduralno glasanje SB UN održao je pre gotovo 10 godina.

Prethodna diskusija Saveta o Severnoj Koreji bila je ograničena na nuklearni program, ali sada bi mogla da bude proširena na sve aspekte situacije u zemlji.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Pauer:Severna Koreja je živi košmar

Izvor: B92, 23.Dec.2014, 08:44

Predstavnica SAD je na jučerašnjem sastanku Saveta bezbednosti o stanju ljudskih prava u Severnoj Koreji tu zemlju označila kao ""živi košmar" za svoje građane...Sastanak petnaestočlanog tela održan je nakon što Kina, koja je saveznik Severne Koreje, nije uspela da ga blokira, prenosi AFP...Američka...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.