Šesta godina recesije u Hrvatskoj

Izvor: Blic, 31.Okt.2014, 01:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šesta godina recesije u Hrvatskoj

Vlada Hrvatske uputila je juče Saboru predlog rebalansa državnog budžeta za 2014. godinu kojim je smanjila projekciju privrednog rasta na minus 0,7 odsto, što znači da je Hrvatska šestu godinu recesiji.

"Mi smo u šestoj godini recesije", rekao je ministar finansija Boris Lalovac na sednici Vlade predstavljajući rebalans budžeta koji predviđa budžetski deficit od 15,6 milijardi kuna (dve milijarde evra).

To je za dve milijarde kuna (261 milion evra) više nego >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << što je bilo predviđeno rebalansom iz marta. Tako bi budžetski deficit iznosio oko pet odsto bruto društvenog proizvoda.

Hrvatska je u januaru ušla u proceduru prekomernog deficita. Po preporukama Evropske komisije, Hrvatska je ove godine trebalo da smanji deficit na 4,6 odsto BDP, 2015. na 3,5 odsto, a 2016. da ga svede na ispod tri odsto, koliko je dozvoljeno članicama EU.

Predloženim rebalansom prihodi su sa 117,1 milijardi kuna, smanjeni na 114,5 milijardi, a rashodi sa 130,6 milijardi, na 130,1 milijardu. Vlada je smanjila i projekciju privrednog rasta na minus 0,7 odsto zbog negativnih domaćih makroekonomskih kretanja.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.