Šeik stigao u Beograd

Izvor: Mondo, 09.Jan.2013, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šeik stigao u Beograd

Princ-prestolonaslednik Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan doputovao je danas u Beograd.

On će sa najvišim državnim zvaničnicima Srbije razgovarati o unapređenju ekonomskih odnosa, investicijama i razvoju odbrambene tehnologije.

Šeika su na aerodromu "Nikola Tesla" dočekali prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Aleksandar Vučić, ministar finansija i privrede >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Mlađan Dinkić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković i direktor Bezbednosno-informativne agencije Nebojša Rodić.

Nakon svečanog dočeka na aerodromu gde je sleteo svojim avionom, šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan je otišao u Predsedništvo Srbije na razgovora sa predsednikom i premijerom Srbije, Tomislavom Nikolićem i Ivicom Dačićem, i ministrima Vučićem, Dinkićem i Rasimom Ljajićem, kao i sa potpredsednikom Vlade Jovanom Krkobabićem.

Predstavnici Vlade Srbije očekuju da se u razgovorima sa delegacijom Ujedinjenih Arapskih Emirata konkretizuje saradnja dogovorena prilikom posete srpske delegacije Abu Dabiju u oktobru prošle godine.

Tom prilikom prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Aleksandar Vučić razgovarao je o saradnji u oblasti vojne industrije a ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić potpisao je memorandum o razvoju saradnje u poljoprivredi.

Prema ranijim najavama,, Srbija namerava da u saradnji s Ujedinjenim Arapskim Emiratima razvije tri tipa školskih i borbenih aviona, kao i protivoklopnu raketu velikog dometa.

Memorandum o saradnji u oblasti poljoprivrede predviđao je zajednička ulaganja u 10 poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji koja su trenutno u državnom vlasništvu i investicije u navodnjavanje poljoprivrednog zemljšta.

Udruženja poljoprivrednika negodovala su zbog dogovora o prodaji poljoprivrednih gazdinstava, tako da je do sada odobreno da se emiratskoj kompaniji Al Dahra proda i da u zakup zemljište gazdinstva "7. juli" iz Surčina, koje je u sastavu Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB).

Plan je da se osnuje zajedničko preduzeće Al Dahra Srbija u kojem bi Srbija i Grad Beograd imali 20 odsto kapitala, a kompanija Al Dahra 80 odsto. PKB bi prodajom 2.329 hektara dobio 27,9 miliona evra, a Al Dahra bi dugoročno zakupila i zemljište koje sada koristi "7. juli".

Ministar finasija i privrede Srbije Mlađan Dinkić najavio je krajem decembra i da će Ujedinjeni Arapski Emirati uskoro otvoriti svoju banku u Srbiji, koja će biti grinfild investicija.

On je kazao da će u Srbiju doći najveca banka u Golfskom zalivu koja je u vlasnistvu šeika.

"Počeli smo ozbiljne pregovore i Emirati će pokreniti investicije u našoj državi. U kratkom roku, sklopićemo aranžman sa njima od više stotina miliona evra", kazao je tada Dinkić.

(agencije/MONDO, foto:AP)
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Princ iz Emirata stigao u Beograd

Izvor: Kurir, 09.Jan.2013

Šeika su na aerodromu "Nikola Tesla" dočekali prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Aleksandar Vučić, ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković i direktor BIA Nebojša Rodić..BEOGRAD - Princ-prestolonaslednik Ujedinjenih Arapskih...

Nastavak na Kurir...

Šeik iz Emirata doputovao u Beograd

Izvor: Večernje novosti, 09.Jan.2013

BEOGRAD - Princ prestolonaslednik Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan, doputovao je danas po podne u Beograd gde će se sastati sa srpskim zvaničnicima radi unapređenja ekonomskih odnosa i investicija u Srbiji i razvoja odbrambenih tehnologija.Princa prestolonaslednik Ujedinjenih...

Nastavak na Večernje novosti...

Vojna industrija i poljoprivreda u prvom planu

Izvor: Danas, 09.Jan.2013

Na beogradskom aerodromu juče nešto iza podneva, uz državne počasti prvi potpredsednik vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić dočekao je princa prestolonaslednika Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeika Muhameda bin Zajeda al Nahjana a u delegaciji su bili i ministar finansija i privrede Mlađan...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.