Sebastijan Kurc obilazi zemlje zapadnog Balkana

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 07.Feb.2016, 12:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sebastijan Kurc obilazi zemlje zapadnog Balkana

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc započinje višednevnu turneju po zemljama zapadnog Balkana.

Prva stanica posete je Sarajevo u nedelju, pa Beograd u ponedeljak i utorak, a zatim putuje u Podgoricu, Tiranu, Prištinu i Skoplje.

Kurc je, uoči posete, istakao da je ona "jasan signal za nastavak angažovanja za zapadni Balkan".

Austrija je sa državama regiona ljudski, ekonomski, kulturno i istorijski tesno povezana, naglasio je Kurc u izjavi austriojskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << agenciji APA.

Približavanje tih zemalja EU vodi ka većoj stabilnosti i blagostanju, stvara veću vladavinu prava i osigurava radna mesta i u Austriji, istakao je on.

"Zbog toga Austrija i dalje jasno podržava pristupanje EU svih zemalja zapadnog Balkana", podvukao je Kurc.

Tokom poseta zemljama regiona Kurc će razgovarati sa svojim resornim kolegama, a gotovo svugde i sa premijerima, napominje agencija APA.

Tako će se Beogradu sastati i sa premijerom Aleksandrom Vučićem.

U Sarajevu, Kurc će otvoriti godinu bosansko-austrijske kulture i potpisati sporazum o ekonomsko-tehnološkoj saradnji.

Tokom boravka u Beogradu Kurc će, zajedno sa predsednikom Privredne komore Austrije Kristofom Lajtlom prisustvovati susretu srpskih i austrijskih privrednika, a potom i potpisivanju Memorandumu o razumevanju o dualnom obrazovanju.

U Podgorici će potpisati program o saradnji u kulturi, a u Tirani, istog dana, Memorandum o razumevanju u oblasti turizma.

U četvrtak on će u Tirani prisustvovati i završnici jednog projekta austrijske agencije za razvoj ADA o boljem korišćenju sredstava iz fondova EU.

Sledeća stanica posete je Priština, gde će Kurc posetiti jednu poljoprivrednu školu, kao i austrijski kontingent KFOR-a.

Zatim će u Skoplju razgovarati sa svojim resornim kolegom Nikolom Poposkim o izbegličkoj krizi i aktuelnoj situaciji u toj zemlji.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Povezane vesti

Austrija šalje vojsku na Balkan?

Izvor: Vesti-online.com, 08.Feb.2016, 09:00

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc, u intervjuu za "Vesti", povodom balkanske turneje, ističe da, u izbegličkoj krizi EU ne sme ostaviti zemlje zapadnog Balkana, posebno Srbiju i Makedoniju, same i naglašava da će Austrija ostati pouzdan partner tom regionu...On je podržao predlog...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.