Izvor: Nezavisne Novine, 31.Avg.2016, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savjet ministara usvojio Izvještaj o realizaciji reformske agende

SARAJEVO - Savjet ministara BiH usvojio je Izvještaj o napretku u sprovođenju Akcionog plana za realizaciju Reformske agende za nivo Savjeta ministara BiH.

U okviru nadležnosti Savjeta ministara BiH u potpunosti je sprovedeno 53 odsto u odnosu na ukupan broj mjera.

Ukoliko se uzme u obzir vremenska dimenzija (mjere su planirane za četvorogodišnji period), realizovano je 80 odsto planiranih mjera za period do 3. avgusta, saopšteno je iz Savjeta ministara.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine <<
Na današnjoj sjednici utvrđen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnom i međuentitetskom cestovnom prevozu s ciljem otklanjanja nejasnoća u postojećem zakonu.

Utvrđeni Prijedlog izmjena i dopuna Zakona tretira i problem nelegalnog prevoza putnika u međunarodnom saobraćaju, uzimajući u obzir poteškoće s kojima se susreću tijela nadležna za inspekcijske poslove kada je riječ o dokazivanju prekršaja i pokretanju odgovarajućih postupaka.

Savjet ministara BiH usvojio je Strategiju za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja /2016-2020/, sa pratećim Akcionim planom.

Strategija je urađena na osnovu pravnog okvira EU, UN i ostalih međunarodnih organizacija s ciljem jačanja efikasnosti svih subjekata u oblasti kontrole malog oružja i lakog naoružanja u BiH.

Ovaj dokument posebno je usmjeren na nastavak usklađivanja zakonodavstva s međunarodnim standardima, dalje unapređenje kontrole unutrašnjeg i spoljnotrgovinskog prometa oružja, smanjenje incidenata počinjenih oružjem i broja nelegalnog oružja u posjedu građana.

Strategija je usmjerena i na unapređenje povjerenja građana u institucije u BiH, kao i na smanjenje viškova malog oružja i lakog naoružanja u posjedu Ministarstva odbrane BiH. Posebna pažnja usmjerena je na jačanje cjelokupnih administrativnih kapaciteta svih nadležnih tijela BiH.

Savjet ministara BiH utvrdio je Prijedlog memoranduma o razumijevanju za saudijski grant za obnovu određenog broja kuća povratnika u Srebrenicu i Projekt ekonomske podrške između Saudijske Arabije i BiH.

Riječ je o grant sredstvima od oko milion evra namijenjenim za finansiranje građevinskih radova za obnovu 55 kuća povratnika i nabavku opreme i poljoprivrednih priključaka. Očekuje se da će projekat biti dovršen do kraja 2017. godine.

Savjet ministara BiH donio je Odluku o udruživanju sredstava iz budžeta Ministarstva odbrane BiH u višegodišnji projekat tranzicije i zbrinjavanja otpuštenog personala Ministarstva i Oružanih snaga BiH - Program "Perspektiva" i usvojio Informaciju o ovom projektu.

Ministarstvu odbrane BiH odobreno je da realizuje Program "Perspektiva" u periodu 2016-2020 u okviru odobrenih sredstava od 3.242.600 KM.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.