Izvor: Blic, 27.Jul.2017, 00:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saudijska Arabija: Na smrt osuđeno 14 ljudi zbog "arapskog proleća"

Vrhovni sud Saudijske Arabije osudio je na smrt odsecanjem glave 14 osoba, među kojima je i student koji je trebalo da studira u SAD, zbog učešća u protestu protiv vlade u toj zemlji.

Student Mujtaba al-Suvejket i još 13 muškaraca pridružili su se protestima koji su postali poznati kao "arapsko proleće" 2011. i 2012. godine.

Oni će biti pogubljeni ukoliko presudu odobri država, prenosi Malezija didžist.

Prema navodima organizacije za zaštitu ljudskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prava Amnesti internešnal, oni su proglašeni krivim za "oružanu pobunu protiv vladara", "izazivanje haosa", "upotrebu molotovljevih koktela" i "pucanje na bezbednosno osoblje".

"Potvrđujući ove kazne, vlasti Saudijske Arabije pokazale su svoju nemilosrdnu posvećenost upotrebi smrtne kazne kao oružja za suzbijanje neslaganja i neutralizaciju političkih protivnika", naveo je u saopštenju direktor kampanja za Bliski istok u Amnesti internešnalu Samah Hadid.

On je naveo da je potpis kralja Salamana sada sve što stoji između osuđenih i pogubljenja.

Al-Suvejket je uhapšen na aerodromu kada je pošao na studije na Univerzitet u Mičigenu 2012. godine.

Američka federacija nastavnika pozvala je 15. jula američkog predsednika Donalda Trampa da pomogne da se obezbedi odustajanje od kazne za studenta.

- Pretnja Saudijske Arabije da obezglavi svoje građane zbog prisustvovanje antivladine proteste je nezammislivo i odvratno kršenje međunarodnog prava i osnova čovečanstva. Molimo predsednika Trampa, kao nosioca standarda za našu veliku naciju, da uradi sve što je u njegovoj moći da zaustavi zločine koji bi inače mogli da se dogode u Saudijskoj Arabiji - rekao je predsednik Američke federacije nastavnika Randi Vejngarten.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.