Samolečenje je opasna igra

Izvor: RTS, 25.Okt.2014, 19:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samolečenje je opasna igra

Nedavno istraživanje o zdravlju nacije pokazalo je da 27 odsto građana pije lekove i vitamine bez konsultovanja sa lekarom. O bolesti se sve češće informišu na internetu, a takvo lečenje lekari ne preporučuju i upozoravaju da može samo da pogorša zdravlje pacijenta.

Uzimanju lekova na svoju ruku pribegava gotovo trećina stanovništva, pa umesto lekara posećuju forume na Internetu.

"Internet omogućava da vidimo i saznamo čime bi mogli da se lečimo, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nikad se ne lečim samostalno i uvek idem kod lekara. Konkretno, imam problem sa šećerom a na internetu ima raznih foruma koji objašnjavaju kako se manifestuje bolest pa to i tražim", objašnjava jedan građanin.

Pacijenti ne kriju od lekara da su se lečili uz konsultaciju raznih sajtova. Ulaze na forume i pronalaze iskustva drugih ljudi, koji često nisu kompetentni za takve savete.

"Najbitnije je da pacijenti i za biljne lekove i za pomoćna sredstva pitaju svog lekara da li mogu da ih uzimaju, da ne bi imali ta neželjena dejstva sa ostalim lekovima. Na prvom mestu tu su biljni lekovi za koje pacijent misli da nemaju neželjenih efekata, zatim pomoćna sredstva u vidu vitamina i minerala i najčešće antibiotici", kaže Milena Turubatić iz Doma zdravlja Savski venac.

U primeni antibiotika situacija je alarmantna i postoji podatak kliničkih studija da se u 80 odsto slučajeva antibiotik uzima iako nije potreban. Recept ili savet za lek, tražite uvek, poručuju lekari, ipak, postoje izuzeci.

"Korišćenje lekova za krvni pritisak u vidu samolečenja je potpuno nerpihvatljivo kao i uzimanje lekova za smirenje. Međutim, pojedini tzv. bezreceptni lekovi ili kako se to kaže, u zapadnoj Evropi, čitavu kategoriju kućne apoteke ima smisla koristiti u samolečenju. To su lekovi tipa analgetika za blaže bolove, lekovi za mučninu, povraćanje kao i određeni antialergijski preparati", ističe klinički farmakolog Janko Samardžić.

Jedan lek koji je nekom od forumaša pomogao, nekom drugom može dodatno da naruši zdravlje. Lekari upozoravaju da neadekvatna upotreba medikamenata može da dovede do trovanja, u najgorem slučaju i do smrti.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.