Izvor: Nezavisne Novine, 30.Avg.2016, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Salkić: PIK potvrdio da je referendum antiustavan

BANJALUKA - Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić izjavio je da je Upravni odbor Savjeta za primjenu mira (PIK) potvrdio ono što je upozoravano i od bošnjačkih zvaničnika, da je referendum o Danu Republike Srpske antiustavan i antidejtonski te protivan interesima Bosne i Hercegovine.

"PIK je u ovom prvom krugu ostavio prostor vlastima u entitetu da odustanu od najavljenog referenduma želeći da potaknu i domaće institucije da se uhvate u koštac i rade na rješevanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << ovog problema", rekao je Salkić, dodajući da se vidi da je akcenat na domaćim istitucijama, koje moraju da se osnaže i riješe ovo pitanje.

Važno je, naglašava, da je u zaključcima Upravnog odbora PIK-a jasno rečeno da je neupitan teritorijalni integritet i suverenitet BiH te da se neće dozvoliti bilo kakva eskalacija ovog problema.

Također, potvrđeno je i ono što su govorili bošnjački predstavnici vlasti, da je referendum suprotan dejtonskom sporazumu u smislu napada na Ustavni sud BiH, koji ima dejtonska ovlaštenja.

Entitetski potpredsjednik ukazuje i da je bitno da se u zaključcima PIK-a pozivaju entiteske institucije u Republici Srpskoj da odustanu od referenduma, što je, kaže, logično s ozbirom na to da su istakli da je referendum antidejtonski i suprotan ustavu.

Salkić smatra da je važno da je PIK osudio separatističku politiku, koja se provodi i poručili da se ona ni u kom slučaju ne može desiti na teritoriji BiH.

"Možda su građani očekivali i snažniju reakciju PIK-a. Imajući u vidu da je na neki način poručeno da po pravilima PIK-a postoji i drugi krug, gdje nije potreban konsenzus, mislim da su ostavili otvorena vrata i za snažniju reakciju ukoliko za nju bude bilo potrebe", zaključio je Salkić za Fenu.

Ambasadori Upravnog odbora PIK-a su na sjednici u Sarajevu usvojili zaključke o najavljenom referendumu o Danu Republike Srpske te pozvali vlasti Srpske da ne održe referendum.  Ruska Federacija se ne pridružuje ovoj izjavi ambasadora PIK-a smatrajući da se u "tekstu izjave samo prijeti".

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Salkić: PIC potvrdio da je referendum antiustavan

Izvor: Nezavisne Novine, 30.Avg.2016

BANJALUKA - Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić izjavio je da je Upravni odbor Savjeta za primjenu mira (PIC) potvrdio ono što je upozoravano i od bošnjačkih zvaničnika, da je referendum o Danu Republike Srpske antiustavan i antidejtonski te protivan interesima Bosne i Hercegovine..."PIC...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.