Sacuvajte svoj brak! 15 saveta za mlade roditelje

Izvor: Kurir, 29.Maj.2015, 16:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sacuvajte svoj brak! 15 saveta za mlade roditelje

Bracni odnosi su usko povezani sa porodicnom srecom, a partneri to cesto zaborave kada dobiju decu. Jedna mama sa bogatim iskustvom otkriva tajnu šta je sve potrebno za uspešan brak...

Ovaj tekst je preuzet sa sajta Yumama.com

Nema sumnje da deca mogu brak pretvoriti u totalni haos, kao i da se oba partnera u pojedinim trenucima osecaju bespomocno. Medutim, ono što sigurno znam, nakon 33 godine bracnog života i podizanja našeg sina, jeste to da svaki par i porodica >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << mogu emocionalno i duhovno da napreduju, ukoliko postoji želja i obostrani trud.

Evo 15 saveta koji ce vam pomoci da pronadete pravi put kroz neverovatno putovanje zvano "brak":

Ne zaboravite - vi ste roditelji.

Bice trenutaka kada ce vaši prijatelji i šira porodica davati savete u vezi vašeg deteta. Medutim, vi ste roditelj i vi svoje dete poznajete bolje od svih ostalih. Uvek se potrudite da budete na istoj strani kada odlucujete šta je najbolje za vaše dete i vaš odnos ce svakako napredovati.

Uvek budite tu jedno za drugo.

Ovo je sasvim nova faza vašeg života kroz koju konstantno ucite - najpre kao par, kao roditelj, ali i kao vi sami. Postavite strpljenje i podstrek na vrh liste prioriteta.

Pokažite medusobno poštovanje.

I vi i vaš partner treba da dajete sve od sebe. Ukoliko tako nastavite, videcete da se stvari odvijaju na pravi nacin. Umesto da partneru stalno nešto zamerate, trudite se da ga podstaknete da bude još bolji, tako što cete i vi sami biti.

Prihvatite razlike.

To ne znaci da je jedna strana u pravu, a druga nije. To jednostavno znaci da postoji više nacina da se nešto uradi. Ovo je još jedna prilika da ucimo jedni od drugih, prihvatimo i pokušamo da usvojimo sve ono dobro što druga strana poseduje.

Ne takmicite se sa svojim partnerom.

Igra zvana “Ko se više trudi” uvek se završava bez pobednika. Svaki doprinos je važan. Zamolite za dodatnu pomoc ukoliko vam je potrebna, ali pitajte sa ljubavlju i zahvalnošcu, a ne sa ocekivanjima i besom.

Otkrijte svoje strahove

Svi roditelji imaju strahove. Možda se sa nekim strahovima nikada pre niste susreli, pa ce vas mnogi i iznanaditi. Neotkriveni strahovi su potencijalni uzrok za napetost u vašem odnosu.

Poštujte strahove vašeg partnera

Iako ne vidite osnova za strah svog partnera, to ne znaci da ne treba da ga poštujete i podržite. Potrudite se da ga saslušate sa saosecanjem, jer cete mu samo na taj nacin pomocida se oslobodi tog istog straha.

Podjenako podelite roditeljske uloge

“S obzirom da više vremena provodim sa decom, ja imam više prava da odlucujem” - ovakvim stavom cete samo udaljiti svog partnera i stvoriti medusobni jaz. Razmotrite sve opcije kako biste se podjenako osecali bitnima.

Otvoreno razgovarajte o svemu.

Kada dobijete dete otkricete neke sasvim nove stvari o svom partneru. Otvoreno razgovarajte o svemu što vas muci ili što vam se ne dopada kako biste otkrili šta uzrokuje takvo ponašanje.

Fokusirajte se na partnerove dobre strane.

Ukoliko vaš partner ima bilo kakav problem kada je vaša beba u pitanju, ukoliko sumnja u sebe i smatra da nije dovoljno dobar roditelj, potrudite se da ga podsetite na sve ono u cemu je najbolji kao tata/mama.

Pokažite svoju zabrinutost.

Drage mame, ukoliko se više ne osecate seksi ili poželjno, od kljucne važnosti je da sve to podelite sa svojim partnerom, kako biste zajedno poradili na tome.

Drage tate, ukoliko vas vaša supruga i dalje privlaci, ali vidite da je uloga majke preopterecuje, recite joj da i dalje mislite da je prelepa i atraktivna. Pokažite joj da je svakako mnogo više od “mame”.

Ne izbegavajte seksualne odnose.

Iizazvacete katastrofu ukoliko cekate da budete dobro raspoloženi kako bi imali intimne odnose. Zaboravite na glavobolju i umor i budite sigurni da cete mirnije spavati u narucju svog partnera.

Neka vaša spavaca soba bude svetilište.

Jako je važno da u životnom prostoru imate samo svoj prostor koji ce vas uvek podsetiti da niste samo roditelji - vi ste ljubavnici i najbolji prijatelji.

Svakog dana budite zahvalni na vašem zajednickom uspehu.

Vi ste jedini koji su zaslužni za to što je vaše dete na ovom svetu. Znajuci koliko volite to malo cudo, uvek mislite o tome koliko ste srecni i zahvalni što ste našli jedno drugo i stvorili svoju porodicu.

Opustite se.

Što ste više nasmejani, to cete više ljubavi osecati. Smejte se zajedno. Smejte se u sebi. Smejte se!

Sa sajta Yumama.com preporucujemo još:

9 znakova da je brak u ozbiljnoj krizi

Lajf kouc savetuje: Šta je neophodno za skladan brak

Jednostavna tajna koja cuva brak

Kada je pravo vreme za drugu bebu

Seks posle porodaja (VIDEO)

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.