Sabiranje štete posle oluje

Izvor: RTS, 01.Avg.2014, 20:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sabiranje štete posle oluje

Jake kiše i nevreme donele su vanrednu situaciju u pet opština: Požarevcu, Medveđi, Topoli, Sokobanji i Boljevcu. Ni Banat ne pamti ovakve kiše. U Vršcu je za pola dana napadalo 220 litara kiše po kvadratnom metru, koliko je u maju palo u Obrenovcu. Vode ima i u kopovima. Ministar energetike poručuje da će struje biti, ali da je štednja neophodna.

Majski scenario i u julu - u Izbištu kod Vršca, povlači se voda, ostaje mulj. Tri dana meštani su bez vode za piće, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i bez lokalne pekare koja snabdeva 13 sela.

Pojedini meštani kažu da sve što su imali ozidano je bilo pod vodom. Ponavljaju da je najvažnije da niko nije stradao.

"Na pojedinim mestima voda je bila i do metar i po. Voda je ljudima bila i iznad pasa", objašnjava Dobrivoje Sekulić sekretar Mesne zajednice Izbište.

Čiste se putevi i zbraja šteta u opštini Medveđa, ali i u čačanskom kraju. Najviše je stradalo selo Gornja Trepča, poznato po Atomskoj Banji. Komšijska Topola gleda prošlogodišnje slike - tada su pogođeni gradom. Voćari su uz pomoć opštine kupili rakete, pa sad traže objašnjenje zašto protivgradna zaštitita nije reagovala.

"Stalno su se izvlačili, država nema pare, ne može ovo ne može ono. Mi smo skupili pare, kupili rakete. Mi smo bili spremni da radimo svoj deo posla", kaže Dragan Nedeljković stanovnik Plaskovca.

U gradu bakra i zlata, Majdanpeku, 15 sati nije bilo struje. Borski kopovi bore se sa vodom.

"Mi nismo u potprunosti zaustavuili proizvodnju. Sve vreme je porizvodnja tekla, pa smo u toku jučerašnjeg dana dali preko 57 tona bakra", kaže Nebojša Videnović direktor RBB Bor.

Mašine su na vreme izvukli, pa štete na njima nije bilo, ali će proizvodnja biti smanjena. Sa druge strane, u kolubarskom basenu trude se da iz vode izvuku devet bagera. Ponovo je poplavaljen i kop Drmno u Kostolcu.

"Ovde na kopu Drmno radimo u potpuno neregularnim uslovima. Transporter za ugalj je počeo da se kreće i ja se nadam da će za neko vreme ugalj krenuti sa ovog kopa", objašnjava Dragan Jovanović direktor "Termoelektrana i kopova Kostolac".

Dok iz EPS-a zaključuju da moraju bolje da zaštite kopove, ministar energetike najavljuje paket mera koje će podstaći građane da štede i plaćaju struju.

"Struje će biti, međutim struja mora da se štedi i svi koji mogu u ovih nekoliko meseci da pređu na neko alternativno grejanje ja im to najtoplije preporučujem", kaže ministar energetike Aleksandar Antić.

Procena štete u ugroženim mestima još se čeka. Čeka se i suv vikend.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Za sada dovoljno struje, štednja neophodna

Izvor: NaDlanu.com, 02.Avg.2014, 13:06

Obilne kiše ponovo su prodrle na ugljene kopove "Drmno", što kostolačkim termoelektranama ugrožava rad. Posle 24 sata prekida, Blok A od jutros ponovo proizvodi struju. Ministar energetike poručuje da će struje biti, a pored štednje savetuje i da svi koji predstojeće zime imaju mogućnosti pređu...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.