Izvor: N1 televizija, 10.Avg.2017, 12:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šabić: Ministarstvo pokušava da manipuliše javnošću

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić izjavio je da Sporazum o saradnji Ministarstava državne uprave i lokalnu samoupravu (MDULS) i Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) nije objavljen do trenutka kada je pokrenuo nadzor.

Poverenik  je saopštio da je "odgovor" MDULS javno upućen povereniku ekstremno nekorektan pokušaj manipulisanja javnošću.

Poverenik je, kako se navodi na sajtu, pokrenuo postupak nadzora >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << povodom objavljene vesti da je između MDULS i MUP-a potpisan Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji koji ima za cilj "uspostavljanje elektronske evidencije o građanima Srbije", kao i da "sa datumom objavljivanja ove vesti započinje proces upisa podataka iz knjige državljana u tzv. Centralni registar".

U saopštenju tim povodom poverenik je, pored ostalog, naveo da "budući da tekst sporazuma nije objavljen, a o njegovoj sadržini, iako očigledno ima za predmet izuzetno obimnu obradu podataka o ličnos ti, nije traženo mišljenje poverenika od ministarstava zatražio da u roku od pet dana dostave primerak potpisanog Sporazuma o poslovno-tehničkoj saradnji, kao i da se izjasne o više pitanja."

Šabić je dodao da je tim povodom Ministarstvo u sredu "obavestilo" javnost da je "putem medija saznalo za pokretanje nadzora", kao i da je obavestilo poverenika da je Zaključak Vlade Srbije i Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji objavljen na sajtu ministarstva "u okviru saopštenja MDULS na datu temu".

"Istina je međutim da ti dokumenti, do pokretanja postupka nadzora, nisu bili objavljeni na sajtu. To je učinjeno naknadno, što se lako utvrđuje uvidom u keš memoriju sajta ministarstva. Intervenisano je, dakle, u tekst saopštenja dopunjavanjem linkovima koji vode ka navedenim dokumentima, ali bez naznake da je to učinjeno naknadno, posle obraćanja poverenika. Reč je, dakle, o antedatiranju dela dokumenta, što je postupak koji je ispod minimalnog nivoa bilo kakve ozbiljne komunikacije, pogotovo komunikacije između dva državna organa", rekao je Šabić.

Na isti način poverenik ocenjuje i navode ministarstva da je za postupak nadzora saznalo "iz medija", kao i poziv povereniku da im se obrati, budući da je poverenik saopštenje o pokretanju postupka nadzora dao tek nakon što je akt o pokretanju postupka, preko pisarnice, uz odgovarajuću potvrdu, dostavljen ministarstvu.

"Kod takvog stanja stvari veoma neubedljivo, čak cinično deluju fraze iz saopštenja ministarstva o 'korektnoj saradnji' ili o tome da 'ministarstvo u svemu stoji na raspolaganju povereniku'. Umesto njih, ministarstvo jednostavno treba da, u skladu sa zakonskom obavezom, u ostavljenom roku odgovori na pitanja sadržana u aktu poverenika kojim je postupak pokrenut, a koja se tiču pravnog osnova, rukovaoca tzv. Centralnog registra, korisnika, organizacionih i tehničkih mera zaštite podataka", rekao je Šabić.

On je dodao da bi iako poverenik, bar u ovom postupku, neće tražiti odgovore na neka druga pitanja koja se u vezi sa sporazumom neminovno otvaraju, poput pitanja da li se Sporazumom o poslovno-tehničkoj saradnji mogu dezavuisati odredbe Zakona o javnim nabavkama, bilo dobro da ministarstvo javnosti ponudi odgovore i na njih.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.