Sa HR i SLO na tendere za lekove

Izvor: B92, 22.Okt.2014, 23:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Sa HR i SLO na tendere za lekove"

Ministri zdravlja Srbije, Hrvatske i Slovenije postigli su dogovor da se za nabavku lekova i medicinske opreme ubuduće zajednički pojavljuju na tenderima.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je za dnevni list "Danas" rekao da je usaglašavanje sistema dogovoreno iz više razloga, kao i da bi potražnjom veće količine robe bila smanjena cena čime bi se izbegli posrednici koji su "dosad bili izvor korupcije".

"Uzimanjem veće količine dobili bismo povoljniju cenu. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Time ne bismo dali priliku onima koji uzimaju na manje da idu sa većom cenom. To je do sada bio veliki izvor korupcije. Ovako bismo ukrupnili tržište i dobili velike uštede u budžetu, što je povoljno za sve tri zemlje", kazao je Lončar.

On je najavio da će uskoro krenuti i pilot-projekti za nabavku lekova, kako bi se videlo koliko će te tri države uštedeti.

"Tenderi će biti krajnje transparentni. Sem zajedničkog nastupa na njima, dogovorili smo usaglašavanje mnogih programa, a prva tema je bila transplantacija. Osnovaćemo radne grupe za tu oblast, ali i mnoge druge", naveo je ministar.

On je naveo da je na Regionalnom dijabetes forumu u Zagrebu razgovarao s ministrom zdravlja Hrvatske Sinišom Vargom o iskustvima u reformi zdravstva i zdravstvenom osiguranju.

"Potrebno je usavršavanje postojećeg modela i u Srbiji i u Hrvatskoj, u zavisnosti od potreba pacijenata i sredstava u budžetu", rekao je ministar zdravlja.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lončar: S Hrvatskom i Slovenijom na tendere za lekove

Izvor: Blic, 22.Okt.2014

Ministri zdravlja Srbije, Hrvatske i Slovenije postigli su dogovor da se za nabavku lekova i medicinske opreme ubuduće zajednički pojavljuju na tenderima, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar...Lončar je za dnevni list Danas rekao da je usaglašavanje sistema dogovoreno iz više razloga,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.