SZO: Nema razloga za otkazivanje OI

Izvor: VOA, 28.Maj.2016, 18:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SZO: Nema razloga za otkazivanje OI

Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je danas da ne postoji osnov u javnom zdravstvu koji bi opravdao odlaganje ili otkazivanje Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru zbog epidemije virusa zika.   Procena SZO-a saopštena je jutros nakon što je 150 zdravstvenih stručnjaka juče, u otvorenom pismu, pozvalo organizaciju UN-a da u "ime javnog zdravstva" ukaže na potrebu otkazivanja ili premještanja Igara. U pismu se iznose nedavni naučni dokazi da zika može da uzrokuje ozbiljne poremećaje kod beba, a kod odraslih neurološke probleme, uključujući i retki sindrom koji može da bude fatalan ili da dovede do privremene paralize. Potpisnici pisma takođe su naveli da je uprkos pojačanim naporima da se unište komarci koji prenose ziku, broj zaraza u Riju porastao. Međutim, u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji tvrde da "na osnovu trenutne procene, pomjeranje ili odgađanje Olimpijade u Riju ne bi značajnije uticalo na međunarodnu situaciju vezanu za širenje virusa zika". Direktor američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti, Tom Friden, takođe je rekao da nema razloga da se Olimpijada otkaže ili odloži.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

"Ne postoji potreba za odlaganjem Igara u Riju"

Izvor: N1 televizija, 28.Maj.2016

Svetska zdravstvena organizacija poručila je da nema razloga za zabrinutost oko širenja virusa zika posle zahteva vodećih svetskih naučnika da Olimpijske igre u Rio de Žaneiru budu odložene ili izmeštene iz Brazila...Visoki zvaničnik Svetske zdravstvene organizacije Brus Ejlvord rekao je za BBC...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.