Izvor: Kurir, 21.Apr.2015, 06:06 (ažurirano 02.Apr.2020.)
SVINJARIJE: Jedemo strane lešine a naše meso bacamo
Uvoz svinjetine je pet puta veći u ovoj godini, a država gangrenu stočarstva leči privremenim merama
BEOGRAD - Uvoz svih vrsta mesa u Srbiji drastično je povećan od početka godine, a pad domaće tražnje najviše su osetili uzgajivači svinja u Srbiji. Naime, samo je uvoz svinjetine u Srbiju porastao za čak pet puta u odnosu na 2014.
Srbija je pojela više od 14.000 tona zamrznute svinjetine i 300.000 tovljenika iz uvoza, dok potrošačka društva ukazuju da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << kvalitet mesnih prerađevina u našoj zemlji sve slabijeg kvaliteta.
Dubioza uzgoja
Zemlje iz kojih najviše uvozimo su Nemačka, Španija, Danska, Holandija i Mađarska. Velike industrije mesa u Srbiji ukazuju na više problema koji utiču na sve veću dubiozu domaćeg uzgoja svinja, pre svega aludirajući na nemoć domaćih uzgajivača da utiču na državnu politiku. Istovremeno, rascepkanost i slaba organizacija uzgajivača osnovni su problemi zbog kojih je stanje u ovoj grani industrije katastrofalno.
Interventni otkup
Nedavno uvedeni interventni otkup tovljenika, ponovo je pokazao koliko je republička vlast neusklađena s lokalom jer su se već pojavili pojedinci po opštinama koji imaju „posebna“ ovlašćenja za izbor farmi i otkup svinja. Takva neusklađenost stvara nezadovoljstvo i nepoverenje u dalje državne mere, ma kako one bile dobre. Na osnovu podataka koje su dosad izneli industrijalci, agroekonomisti, kao i uzgajivači svinja, Kurir u nastavku daje listu problema, ali i rešenja koja su moguća za obnovu domaće stočarske industrije.