SVINJARIJE: Jedemo strane lešine a naše meso bacamo

Izvor: Kurir, 21.Apr.2015, 06:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SVINJARIJE: Jedemo strane lešine a naše meso bacamo

Uvoz svinjetine je pet puta veći u ovoj godini, a država gangrenu stočarstva leči privremenim merama

BEOGRAD - Uvoz svih vrsta mesa u Srbiji drastično je povećan od početka godine, a pad domaće tražnje najviše su osetili uzgajivači svinja u Srbiji. Naime, samo je uvoz svinjetine u Srbiju porastao za čak pet puta u odnosu na 2014.

Srbija je pojela više od 14.000 tona zamrznute svinjetine i 300.000 tovljenika iz uvoza, dok potrošačka društva ukazuju da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << kvalitet mesnih prerađevina u našoj zemlji sve slabijeg kvaliteta.

Dubioza uzgoja

Zemlje iz kojih najviše uvozimo su Nemačka, Španija, Danska, Holandija i Mađarska. Velike industrije mesa u Srbiji ukazuju na više problema koji utiču na sve veću dubiozu domaćeg uzgoja svinja, pre svega aludirajući na nemoć domaćih uzgajivača da utiču na državnu politiku. Istovremeno, rascepkanost i slaba organizacija uzgajivača osnovni su problemi zbog kojih je stanje u ovoj grani industrije katastrofalno.

Interventni otkup

Nedavno uvedeni interventni otkup tovljenika, ponovo je pokazao koliko je republička vlast neusklađena s lokalom jer su se već pojavili pojedinci po opštinama koji imaju „posebna“ ovlašćenja za izbor farmi i otkup svinja. Takva neusklađenost stvara nezadovoljstvo i nepoverenje u dalje državne mere, ma kako one bile dobre. Na osnovu podataka koje su dosad izneli industrijalci, agroekonomisti, kao i uzgajivači svinja, Kurir u nastavku daje listu problema, ali i rešenja koja su moguća za obnovu domaće stočarske industrije.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.