SVEZNAJUCI KIM Vojnik lovac planinar a sad i arhitekta

Izvor: medio.rs, 06.Jul.2015, 01:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SVEZNAJUCI KIM Vojnik lovac planinar a sad i arhitekta

Severnokorejski diktator Kim Džong Un svečano je otvorio Međunarodni aerodrom Sunan, najveći u glavnom gradu Pjongjangu i čitavoj zemlji. On tvrdi da je sam dizajnirao terminal koji je zamenio oronulu zgradu iz doba Hladnog rata.

U udžbenicima iz kojih uče osnovci iz Severne Koreje, Kim Džong Un je opisan kao "stručnjak za politiku" i "uspešan lovac i sportista". Navedeno je da je naučio da vozi sa samo tri godine, a da je već sa devet sam plovio morem na jedrilici. >> Pročitaj celu vest na sajtu medio.rs <<

Sada će spisku njegovih neverovatnih "veština" moći da se doda i dizajniranje aerodroma, budući da diktator tvrdi da upravo on stoji iza dizajna spektakularnog aerodroma Sunan.

Kako to obično biva sa vestima iz Severne Koreje, o novom aerodromu nije objavljeno mnogo detalja, ali je državna agencija nizom fotografija otkrila da je mnogo veći i savremeniji od starog.

Aerodrom ima najmanje tri avionske piste i dovoljno mesta za parkiranje najmanje 12 aviona.

Služiće kao baza za letelice nacionalne aviokompanije "Er Korjo", koje prevoze putnike do Rusije, Kine i još nekoliko destinacija u Aziji.

Svečanom otvaranju Sunana prisustvovale su hiljade ljudi u tradicionalnim severnokorejskim nošnjama. Oni su aplaudirali Kim Džong Unu i njegovoj ženi Ri Sol Ju, koji su imali čast da prvi prošetaju terminalom i obiđu prodavnice i butike.

Iako je oduvek bio glasan u kritici svega što dolazi sa Zapada, severnokorejski lider dozvolio je da se u luksuznom aerodromskom restoranu služe najskuplja zapadnjačka vina.

Sunan je otvoren uoči velike proslave povodom godišnjice osnivanja vladajuće Radničke partije, koja će se održati u oktobru. Očekuje se dolazak brojnih zvaničnika iz azijskih zemalja.

Dok je u izgradnju novog terminala uložena velika svota novca, putnike i dalje prevoze stari avioni iz sovjetske ere, poput "iljušina Il-18".

- Triput sam leteo severnokorejskim avionima i svaki put sam bio nervozan. Za njih vreme kao da je stalo - kaže fotograf Aram Pan iz Singapura.

Kim je dizajniranje aerodroma navodno preuzeo u svoje ruke jer mu se nije dopalo kako je taj posao obavljao arhitekta Ma Von Čun. Zanimljivo je da se arhitekti krajem prošle godine izgubio svaki trag, a prema nekim informacijama, on je pogubljen jer se "nije pridržavao naređenja".

- U poslednjoj fazi izgradnje terminala došlo je do omaški jer arhitekte nisu razmišljale o partijskoj ideji arhitektonske lepote, što je od suštinske važnosti za očuvanje nacionalnog identiteta - rekao je diktator.

Kim Džong un ovih dana je posetio i jednu farmu, na kojoj je uslikan kako daje savete proizvođačima voća i povrća.

Nastavak na medio.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta medio.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta medio.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.