SUROVI REKORD: Ubio čoveka snajperom i to sa 3.500 metara

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Jun.2017, 06:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SUROVI REKORD: Ubio čoveka snajperom i to sa 3.500 metara

Kanadski snajperista ubio je džihadistu Islamske države sa razdaljine od 3, 5 kilometara

Snajperista kanadskih specijalnih snaga je pucao i ubio borca Islamske države sa razdaljine od 3.540 metara u Iraku prošlog meseca.

Vojni izvori kažu da je vojnik pripadnik specijalnih jedinica i da je pucao sa solitera.

Metku je bilo potrebno čak 10 sekundi da pogodi metu. Komanda kanadskih specijalnih operacija je potvrdila BBC-u da je snajperista pogodio metu sa >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << te razdaljine. Pogodak je bio snimnjen kamerom i najverovatnije će biti potvrđeno ubistvo sa najveće razdaljine.

Snajperista je sarađivao u tandemu sa posmatračem koji mu je pomogao da locira i nanišani metu.

Pogodak je prekinuo napad Islamske države na Iračke specijalne snage. Umesto bombardovanja pozicija Islamske države pri čemu bi civili mogli da stradaju. Precizna upotreba sile sa velike razdaljine je omela džihadiste koji nisu imali predstavu šta ih je snašlo. Izvori opisuju koliko je bilo teško pucati sa te razdaljine zato što je bilo neophodno da snajperista uračuna brzinu vetra, metka kao i zakrivljenost zemlje.

Vojni eksperti veruju da bi uspešan pogodak mogao da predstavlja svojevrsni rekord. Prethodni rekord drži britanski snajperista Kreg Harison koji je pucao i ubio talibana na razdaljini od 2.475 metara.

Ostale vesti iz Sirije i Iraka pogledajte OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.