STRAVIČNA BROJKA 57 žrtava samoubilačkog napada na odbojkaškoj utakmici u Avganistanu

Izvor: Blic, 24.Nov.2014, 21:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

STRAVIČNA BROJKA 57 žrtava samoubilačkog napada na odbojkaškoj utakmici u Avganistanu

Broj žrtava jučerašnjeg samoubilačkog napada na odbojkaškoj utakmici na istoku Avganistana povećan je na 57, pošto je 15 ranjenih podleglo povredama tokom protekle noći, javile su danas agencije, prenoseći izjave zvaničnika po kojima je meta napada bila lokalna policija.

Portparol Nacionalne direkcije za bezbednost Haseb Sediki naveo je da je odgovornost za napad na tvrdokornoj islamističkoj militantnoj mreži "Hakani".

"Imamo dokaz koji pokazuje da je mreža >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Hakani iza napada u Paktiki", rekao je on AFP-u.

Asošijeted pres je preneo izjavu portparola Ministarstva unutrašnjih poslova Sedika Sedikija da je među poginulima prilikom aktiviranja eksploziva na odbojkaškoj utakmici bilo 10 pripadnika policije tog regiona koji je na granici sa Pakistanom.

U najsmrtonosnijem napadu u Avganistanu od 2011. godine, bombaš-samoubica aktivirao je eksploziv među stotinama gledalaca na turniru na kom su se takmičila tri lokalna tima.

AP prenosi izjave očevidaca da je napadač prišao policijskom komandiru i rukovao se sa njim pre nego što je uzviknuo "Alahu akbar" (Alah je veliki).

"Čuo sam u deliću sekunde pre eksplozije da je bombaš uzviknuo Alahu akbar", rekao je pripadnik policije iz bolničkog kreveta u Kabulu.

Kako je saopštio portparol vlasti provincije Paktika, Mohlis Avgan, 42 osobe poginule su na mestu, a među žrtvama je mnogo dece. Portparol MUP-a je naveo da je 53 ranjenih helikopterima prebačeno na zbrinjavanje u glavni grad Kabul, među njima 17 dece između osam i 14 godina.

AFP navodi da se pokret Talibana nije oglašavao, a da se oni često distanciraju od napada u kojima ima mnogo civilnih žrtava.

Predsednik Avganistana Ašraf Gani, na vlasti od septembra, posetio je povređene i osudio napad kao "neljudski i ne-islamski".

"Ova vrsta brutalnog ubijanja civila nema opravdanja", istakao je Gani.

Napad je osudio i pakistanski premijer Navaz Šarif, ističući da je borba protiv terorizma zajednički zadatak obe zemlje.

Francuska agencija podseća da je nemirna provincija Paktika na granici sa pakistanskim plemenskim oblastima u kojima vlada bezakonje i gde mnogi pobunjenički lideri nalaze utočište od snaga bezbednosti Avganistana i NATO-a.

AFP navodi da se napad na odbojkaškoj utakmici desio istog dana kada je avganistanski parlament potvrdio sporazume sa SAD i NATO, na osnovu kojih će biti omogućeno da međunarodne snage ostanu u Avganistanu posle 2014. godine.

U skladu sa sporazumima koje je ratifikovao avganistanski parlament, SAD i NATO će moći da zadrže u okviru operacije "Odlučna podrška" oko 12.500 vojnika u Avganistanu sledeće godine.

Nova misija NATO-a biće usredsređena na podršku avganistanskim snagama, paralelno sa američkim antiterorističkim operacijama.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.