STRAŠNO SVEDOČENJE SRBA IZ ALBANIJE: Ne koristimo srpski, ne možemo da vratimo izvorna prezimena!

Izvor: Press, 05.Mar.2015, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

STRAŠNO SVEDOČENJE SRBA IZ ALBANIJE: Ne koristimo srpski, ne možemo da vratimo izvorna prezimena!

Status Srba u Albaniji, koji imaju dugu istoriju na toj teritoriji, daleko je od zadovoljavajućeg, a zbog bojkota poslednjeg popisa, još čekaju zakon o nacionalnim manjinama. Problem je i duga i komplikovana procedura vraćanja izvornih imena i prezimena koja su nasilno albanizovana. Tu je i teška borba za očuvanje srpskog jezika.
Najviše Srba u Albaniji živi u Skadru i Fijeru. U Udruženju “Jedinstvo” >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << kažu da od 2012. godine, otkad postoje, pokušavaju da organizovano očuvaju srpski identitet i kulturu.
Ističu da im ide teško jer nemaju televiziju i novine na maternjem jeziku.
Preko 100.000 Srba u Albaniji nestalo je iz matičnih knjiga u Tirani tako što su pokrštavani i nazivani drugim imenima i prezimenima, najčešće pogrdnim, kao što su Drvo, Kamen i Gvožđe.
– Teško je biti Srbin u Albaniji. Nemamo problem s komšijama Albancima, u Fijer ih je došlo mnogo s Kosova i s njima gotovo svakog dana imamo problem. Oni ne vole da se uči srpski jezik, ne vole da se razvije srpska zastava u Udruženju, u školi i zato imamo probleme – objašnjava za RTS predsednik Udruženja “Jedinstvo” Ekerem Duljević.

Pročitajte još:
ISPOVEST ZAGREBAČKOG POLICAJCA: Pljačkao sam jer su banke nemilosrdne, a ja imam troje dece!
(VIDEO) PIJACA ZA MLADOŽENJE: Ovako se u Bugarskoj prodaju Romkinje!
SRBI JURIŠAJU NA ALBANSKE PLAŽE! Naši političari: Zašto za Boga miloga?
   
Nekoliko kilometara od centra Fijera, u kući Duljevića u selu Ret Ljibovš, nekoliko godina održava se kurs srpskog jezika koji su albanske vlasti zabranile pre godinu dana, uz objašnjenje da nije ispunjeno 17 uslova predviđenih zakonom.
– Sramota je da se naš jezik uči krijući. Jezik svaki dan treba da se uči. Ako spavamo, jezik će se izgubiti kao i naš identitet i nećemo znati ko smo i šta smo – ističe Duljević za RTS.
Dok uz pomoć srpske Vlade ne izgrade osnovnu školu u kojoj bi se učilo po nastavnom programu Republike Srbije, starije generacije Srba u tom gradu čuvaju maternji jezik u svojim domovima.
– Otac i majka su me učili srpski. Ne znam da pišem, ali znam da odgovaram. Hajde da jedeš, da piješ, sve srpski, nema šanse da odgovorim na albanskom – kaže Ismet Duljević.
Predsednik Udruženja Srba i Crnogoraca “Morača-Rozafa” iz Skadra, advokat Pavlo Jakoja Brajović upozorio je da je srpska zajednica u Albaniji, koja po procenama ima 30.000 članova, potpuno obespravljena.
– Srbima je u Albaniji izuzetno teško da opstanu i sačuvaju sopstveni identitet – kazao je Brajović i zatražio da problem srpske zajednice i njenog zastupanja bude prioritet i zakonom uređeno pitanje u budućoj saradnji Srbije i Albanije.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.