STOP SEKSUALNOM UZNEMIRAVANJU: Bludni domar dobio otkaz

Izvor: Press, 22.Nov.2014, 17:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

STOP SEKSUALNOM UZNEMIRAVANJU: Bludni domar dobio otkaz

Dekanica Fakulteta umetnosti u Nišu Suzana Kostić potpisala je rešenje o otkazu domaru Lj.K. (60), protiv koga je policija podnela krivičnu prijavu zbog sumnje da je 30.oktobra neprimereno dodirivao jednu studentkinju (21) treće godine sa invaliditetom.
Kako je naš list pisao, on je osumnjičen da je studentkinji prišao sa leđa u kabinetu za slikanje, da ju je uhvatio rukama i počeo da je dodiruje, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << miluje i ljubi u obraze. Osnov za raskid radnog odnosa nije bilo pokretanje krivičnog postupka - jer on nije još okončan, već je u postupku pred komisijom Fakulteta utvrđena teža povreda radne dicipline. Zakonom o radu, naime, predviđena je mogućnost davanja otkaza ukoliko ponašanje „zaposlenog predstavlja radnju izvršenja krivičnog dela učinjenog na radu nezavisno od toga da li je protiv zaposlenog pokrenut krivični postupak za krivično delo“.
-Na osnovu prikupljene dokumentacije i uzetih izjava od svih strana, stekli su se uslovi za raskid radnog odnosa. Domar je negirao da se neprimereno ponašao, priznavši da je studentkinju zagrlio „drugarski“ jer mu je „draga“. On je predložio gledanje video snimka sa kamere koja pokriva samo hodnik (ne i kabinet), pa smo videli da je grlio još dve studentkinje. Njih nije grlio na isti način kao studentkinju u kabinetu za slikanje, ali je svejedno neprimereno da studentkinje dođu na nastavu a da ih domar grli bilo kako. Mi smo akademska ustanova, akademsko ponašanje je nužno od domara do dekana, kaže dekanica. Ona dodaje da je najvažnije da se studentkinja posle pauze vratila na nastavu.
-Ona je dobar student i divno dete, imaće maksimalnu podršku svih profesora da nadoknadi propušteno. Morali smo da rešimo ovu situaciju i zbog drugih studenata jer su počeli da napuštaju nastavu ranije kada je on bio u popodnevnoj smeni. Studenti moraju da znaju da su bezbedni na fakultetu. Teško je u svakom trenutku kontrolisati situaciju kada na sedam različitih lokacija izvodimo nastavu, kaže Kostićeva.
Majka studentkinje zadovoljna je stavom fakulteta i reakcijom dekanice i pravne službe koji su vodili računa da sve bude po zakonu ali i da budu zaštićeni interesi studenata.

-Ona je krenula na fakultet i ima podršku svih profesora. Njen profesor slikanja je čak promenio zgradu u kojoj će se obavljati predavanja iz slikanja, da je učionica u kojoj se zbio incident ne bi podsećala na to. Zbog teške traume koju je preživela, još uvek jednom nedeljno ide na razgovor u Zavod za mentalno zdravlje kod neuropsihijatra, procene su da oporavak ide u pozitivnom smeru. Nadalje je sve na tužilaštvu i sudu. Mi smo želeli da sve bude po zakonu i nadamo se da je pravda dostižna, iako je ponekad spora, kaže majka studentkinje.  Zaprećeno do tri godine zatvoraZa krivično delo za koje je se sumnjiči Lj.K. zaprećena je kazna do tri godine zatvora. Policija je podnela krivičnu prijavu u redovnom postupku. Kako nam je potvrđeno u Osnovnom javnom tužilaštvu, predmet je formiran pa se može očekivati sprovođenje dokaznih radnji.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Bludni domar dobio otkaz

Izvor: Nezavisne Novine, 22.Nov.2014

NIŠ – Dekan Fakulteta umjetnosti u Nišu Suzana Kostić potpisala je rješenje o otkazu domaru Lj.K. (60), protiv koga je policija podnijela krivičnu prijavu zbog sumnje da je 30.oktobra neprimjereno dodirivao jednu studentkinju (21) treće godine sa invaliditetom...Kako je Blic pisao, on je osumnjičen...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.