ŠTETNE NARUKVICE: U Srbiji se ispravnost robe ne kontroliše već punih 15 godina!

Izvor: Kurir, 03.Sep.2014, 07:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŠTETNE NARUKVICE: U Srbiji se ispravnost robe ne kontroliše već punih 15 godina!

Ako uvezete kamion gumica, dovoljno je da uzorkujete jednu i dobijate sertifikat, kaže predsednik organizacije potrošača

BEOGRAD - Iako se danima priča o tome da gumice od kojih deca prave narukvice sadrže kancerogene materije, one se kod nas i dalje mogu naći u prodaji.

Naime, da šarene narukvice sadrže ftalat, koji, između ostalog, izaziva rak testisa i dojke, i to u 400 puta većoj meri od dozvoljene, pokazala su istraživanja firme „Entertejner“ u >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Velikoj Britaniji. Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS), upozorava da u Srbiji već 15 godina niko ne kontroliše hemijski sastav proizvoda.

Metoda uzorka

- Trebalo bi da se postavi pitanje zašto je ukinuta Agencija za hemikalije. U Srbiji se više ništa ne kontroliše, od sastava obuće i odeće do dečjih igračaka. Ftalat je veoma štetan i njega bi u nekom proizvodu smelo da bude samo u tragovima - kaže Papović i dodaje da se provera proizvoda sada radi po metodi uzorka.

ČINJENICE

Kako ftalat utiče na organizam

- Hemijska supstanca ftalat u organizam s gumice može dospeti preko kože (koja upija toksine)

- On se dodaje plastici da bi omekšala, ali pošto se ne sjedini u potpunosti, izdvaja se

- Utiče na smanjeno stvaranje testosterona kod novorođenih dečaka

- Ftalati mogu biti uzrok feminizacije kod muških beba

- Dokazano je i da u velikim dozama izaziva oštećenje jetre, bubrega i pluća

- Ftalati uzrokuju razne promene na tkivu testisa i dovode do slabije plodnosti kod muškaraca

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.