STANOVANJE U BEČU: Povoljne subvencije za kupce pametnih stanova!

Izvor: Kurir, 26.Nov.2014, 15:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

STANOVANJE U BEČU: Povoljne subvencije za kupce pametnih stanova!

Na ovaj način nastavljamo da stvaramo jeftine stambene ponude, koje svojom raznovrsnošću i individualnošću odgovaraju različitim potrebama naših građana, podvukao je Mihael Ludvig

BEČ - Paket mera za izgradnju stanova, koji je danas usvojen u Bečkoj gradskoj skupštini, doprineće porastu broja priuštivih stanova u glavnom gradu Austrije. Gradski ministar za stambenu politiku Mihael Ludvig (Michael Ludwig, SPÖ) predstavio je pojedinačne delove >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << ovog paketa mera: subvencionisane i pametne stanove, kao i paket mera za pomoć starijim stanarima.

"Dodatnih 100 miliona evra koje ćemo investirati u izgradnju 1.800 novih stanova značajno doprinosi našim uspesima u oblasti stanogradnje, koja je već sada na rekordnom nivou“, izjavio je Ludvig.

Na današnjoj sednici Bečke gradske skupštine su, osim dodatnih sredstava za izgrandnju novih stanova zaključene i subvencije za inovativni program "pametnog“ stanovanja (SMART-Wohnbauprogramm), te za ciljano poboljšanje stambenih uslova za starije građane.

"Na ovaj način nastavljamo da stvaramo jeftine stambene ponude, koje svojom raznovrsnošću i individualnošću  odgovaraju različitim potrebama naših građana“, podvukao je Ludvig.

On je dodao da će do kraja godine biti završena izgradnja ukupno 7.273 stambene jedinice koje su bile planirane za ovu godinu. To znači da je u 2014. godini svake nedelje novim vlasnicima bilo predavano po 140 stanova.

"U 2014. godini u stanove koje subvencioniše grad Beč uselilo se oko 20.000 građana“, rekao je Ludvig i dodao da su i narednih godina planirane slične brojke.

Ministar je podsetio i na Bečku stambenu inicijativu (Wiener Wohnbauinitiative) koja, pored stanova čiju izgradnju inicira i subvencioniše grad, umnogome doprinosi stvaranju pristupačnog životnog prostora u Beču.

Putem jeftinih pozajmica od grada Beča, građanima se nude jako dobri uslovi stanovanja (na primer fiksne kirije za period od 10 godina), slični onima koje imaju stanari subvencionisanih stanova. U okviru Bečke stambene inicijative ove godine je realizovano šest projekata, to jest 655 novih stanova.

Što se tiče pametnih stanova Ludvig je objasnio da bruto cena iznajmljenog kvadrata, zahvaljujući danas usvojenim merama, neće prelaziti 7,50 evra, dok će pri subvencionisanoj kupovini ovih stanova građani morati da plate maksimalno 60 evra po kvadratnom metru, dok će ostatak od vrednosti stana kasnije na rate vraćati Gradu. Trenutno se radi na izgradnji 2.500 pametnih stanova, dok će ubuduće čak trećina subvencionisanih stanova biti ovog tipa.

Ludvig je potvrdio da će grad Beč svojim starijim građanima ubuduće pomagati u poboljšanju stambenih uslova, to jest prilagođavanju stanova njihovim, pre svega, zdravstvenim potrebama. Penzionerma starijim od 65 Grad će platiti 35 odsto nastalih troškova (maksimalno 4.200 evra) za, na primer, troškove adaptacije sanitarnih instalacija.

"Najveći broj penzionera želi da što duže živi u sopstvenim stanovima. Ova ponuda je koncipirana za domaćinstva sa malim primanjima, kako bi stariji građani bez prevelikih finansijskih opterećenja mogli da sprovedu neophodne radove“, objasnio je Ludvig.

Ludvig je za kraj podsetio da subvencionisana stanogradnja podstiče porast konjunkture i osigurava radna mesta. "Stanogradnja, a pre svega subvencionisana stanogradnja, podstiče urbanistički razvoj grada. Čak 14.000 radnih mesta postoji samo u oblasti novogradnje“, objasnio je ministar.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.