SRPSKI GLUMCI NEĆE U FILM O GOTOVINI Hrvatske filmadžije na kastingu za Generala UZALUD NUDE 1.000 EVRA DNEVNO

Izvor: Blic, 23.Mar.2017, 22:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRPSKI GLUMCI NEĆE U FILM O GOTOVINI Hrvatske filmadžije na kastingu za "Generala" UZALUD NUDE 1.000 EVRA DNEVNO

Hrvati nude našim glumcima 1.000 evra po danu snimanja da glume srpske vojnike u filmu "General", o ratnom zločincu Anti Gotovini.

Reditelj Antun Vrdoljak preko jedne beogradske agencije traži srpske glumce jer se, kako "Blic" saznaje, našao u problemu pošto hrvatski glumci ne žele da igraju srpske vojnike.

Međutim, prve reakcije gotovo svih srpskih glumaca sa kojima je Vrdoljak kontaktirao bile su izrazito negativne, iako se jako dobro plaća. U Srbiji se, naime, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dobro pamte krvave vojne akcije kojima je komandovao hrvatski general, a u kojima je proterano više od 200.000 Srba iz Hrvatske, te okupiran deo Bosne i Hercegovine.

Tri rečenice

Jedan od mlađih srpskih glumaca koji je molio da mu ne objavljujemo ime za "Blic" opisuje kako su hrvatske filmadžije sa njim kontaktirale.

- Nisam dobio čitav scenario, što je uobičajena praksa, nego samo tri rečenice koje treba da izgovorim. Zbog toga sam odmah odbio da učestvujem jer ne znam kako će to na kraju da izgleda. Bojim se da ne ispadnem neki srpski kasapin pošto će nas verovatno tako predstaviti - kaže glumac koji je bio na kastingu u Beogradu.

Kako dodaje naš sagovornik, dan snimanja se plaća 1.000 evra, a trebalo je da ih ima tri. To je i deset puta veća suma od one koju mladi glumci dobijaju za sporedne uloge, jer im se dan snimanja plaća maksimalno 100 evra.

U beogradskoj agenciji "Sav taj glumac", preko koje Hrvati traže glumce za film "General", kratko su nam potvrdili da su kastinzi u toku, ali izjave i detaljnije informacije nisu želeli da daju zbog "osetljive teme" i dogovora sa produkcijskom kućom "Kiklop", koja radi taj film i seriju.

Suđenje u Hagu

Film „General“ prati ratni put Ante Gotovine, koji je u Haškom sudu isprva bio osuđen na 24 godine za ratne zločine, ali je u žalbenom postupku proglašen nevinim uprkos mnogobrojnim dokazima o zlodelima jedinica pod njegovom komandom. Gotovinu glumi najpopularniji hrvatski glumac sa holivudskom karijerom Goran Višnjić. Snimanje je već počelo, a film treba da bude prikazan u toku sledeće godine.

Uniforme

Vrdoljak je od Hrvatske radio-televizije samo za seriju dobio 1.300.000 evra. Kostimografkinja je Vedrana Rapić, koja je rekla da je ekipa bila i u Marselju radi što veće autentičnosti uniformi i obeležja Legije stranaca, u kojoj je deo života proveo Gotovina. Deo uniformi dalo je Ministarstvo odbrane Hrvatske, a deo je kupljen u Francuskoj i Sjedinjenim Američkim Državama, kao i u Srbiji, gde su kupljene uniforme nekadašnje JNA.

U filmu će se koristiti mnogobrojne uniforme hrvatske vojske i njenih jedinica, kao i uniforme bivše Jugoslovenske narodne armije, srpskih paravojnih jedinica i Legije stranaca. Međutim, kako glumci, tako i statisti ne žele da igraju vojnike JNA i srpske teritorijalce, pa su čak braniteljske udruge u Hrvatskoj pozvale ljude da glume negativce, "ako treba i četnike", jer je i to deo filma.

Inače, reditelj Vrdoljak je bivši potpredsednik Hrvatske iz redova Hrvatske demokratske zajednice. Za vreme stare Jugoslavije proslavio se kao reditelj partizanskih filmova poput onih "U gori raste zelen bor" i "Povratak". Padom komunizma okrenuo je ploču, pa su partizani od heroja postali zločinci, kao oni u filmu "Duga mračna noć".

Odgovoran za progone, ubistva, pljačke...

Ante Gotovina (62) sa 17 godini napustio je školu i s nepunih 19 pridružio se Legiji stranaca, gde je dobio novi identitet - Ivan Grabovac. Posle obuke je otišao u padobransko-diverzantski puk. Prema nepotvrđenim izvorima, Gotovina je u Francuskoj tri puta osuđivan - zbog pljačke, otmice i iznuđivanja. Ove navode Gotovinini advokati negiraju, međutim bila je praksa da se pripadnicima Legije stranaca opraštaju krivična dela.

U Hrvatsku se vratio sredinom 1991. i odmah je imenovan za zapovednika Prve gardijske brigade, a početkom 1993, u činu pukovnika, postavljen je za zapovednika Zbornog područja Split, i na tom mestu ostao do 1996. Otpušten je 2000. iz oružanih snaga odlukom predsednika Hrvatske Stjepana Mesića i u oktobru iste godine penzionisan.

Haška optužnica teretila je Gotovinu za stravične zločine tokom operacije "Oluja". Navodi se da je odgovoran za deportacije, progone, ubistva, pljačke i uništavanje imovine Srba u opštinama Šibenik, Zadar, Knin, Benkovac, Obrovac, Sinj, Gračac, Korenica, Gospić, Donji Lapac i Drniš. Proglašen je krivim 15. aprila 2011. i prvostepeno osuđen na 24 godine zatvora, ali ta odluka je poništena drugostepenom presudom koja ga proglašava nevinim. Apelaciono veće je 16. novembra 2012. većinom glasova (3:2) oslobodilo Gotovinu i Mladena Markača. Italijanski sudija i nekadašnji predsednik Haškog tribunala Fausto Pokar je u protivnom mišljenju, koje je deo konačne presude, konstatovao: "Fundamentalno se protivim celoj žalbenoj presudi, koja je protivna bilo kakvom osećaju za pravdu".

Podigla se bura i u BiH

"General" je napravio buru i u BiH. Tamo je ministarka odbrane, Hrvatica Marina Pendeš, odobrila korišćenje opreme i tehnike Oružanih BiH za snimanje filma. Odluka da tenkovi, topovi, kamioni i druga vojna oprema budu dodeljeni na korišćenje, i to bez naknade, izazvala je ogorčenje srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.