SRBIJA SE GUŠI: Naš vazduh najzagađeniji u Evropi, svake godine 11.000 umre zbog toga!

Izvor: Kurir, 18.Dec.2014, 20:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRBIJA SE GUŠI: Naš vazduh najzagađeniji u Evropi, svake godine 11.000 umre zbog toga!

Koordinatorka Alijanse za zdravlje i životnu sredinu Vlatka Matković Puljić smatra da bi medicinski stručnjaci trebalo da uzmu u obzir ekološke faktore, koji bitno utiču na zagađenost vazduha prilikom postavljanja dijagnoze bolesti pacijenata.

Srbija se nalazi na drugom mestu u Evropi po zagađenosti vazduha. Svake godine od direktnih posledica te zagađenosti u našoj zemlji, ali i u Crnoj Gori umre 10.777 ljudi, objavila je Alijansa za zdravlje i životnu sredinu (HEAL), >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << vodeća evropska organizacija koja se bavi uticajem životne sredine na zdravlje.

U njihovom izveštaju, Srbija i Crna Gora su posmatrane objedinjeno i tako su rangirane na drugo mesto, dok Bugarska ima najzagađeniji vazduh u Evropi. Po ovom kriterijumu, Pljevljaci žive u najzagađenijem gradu na Starom kontinentu, a najčistiji vazduh udišu Norvežani, pišu Naše novine.

Međutim, za razliku od HEAL-a, Evropska agencija za životnu sredinu (EEA) ima Srbiju rangiranu posebno, bez Crne Gore, ali u oba slučaja zauzima drugo mesto.

Koordinatorka HEAL-a za energiju i zdravlje za jugoistočnu i centralnu Evropu Vlatka Matković Puljić, navela je da njihovi novi brifinzi preporučuju da medicinski stručnjaci u Bugarskoj, Srbiji i Crnoj Gori uzmu u obzir ekološke faktore prilikom postavljanja dijagnoze bolesti pacijenata.

- Mi bismo voleli da vidimo doktore i druge zdravstvene radnike kako ističu koliki su troškovi u zdravstvenoj zaštiti prouzrokovani korišćenjem uglja i kako ohrabruju nadležne da uzmu u obzir ove troškove prilikom donošenja odluka na polju energetike – upozorila je ona.

Pneumofiziolog Tatjana Radosavljević kaže za ovaj list da mi jesmo zemlja koja je uprkos maloj proizvodnji izložena aerozagađenju, i ističe da ono predstavlja poseban zdravstveni problem jer utiče na hroničnu opstruktivnu bolest pluća i astmu.

- Višegodišnja izloženost zagađenom vazduhu može da utiče i na razvoj karcinoma pluća, pogotovo kod pušača – upozorila je ona.

- Srbija nije tako loša po pitanju zagađenosti vazduha jer imamo malu proizvodnju. Glavni problem u Srbiji su otpadne vode, a posle toga aerozagađenje, čiji su glavni izvori saobraćaj, toplane i elektrane – rekao je on i dodao da ima tačaka koje utiču na vazduh, ali na lokalnom, a nikako na globalnom nivou.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.