SRBIJA DOTIRA TAJKUNA: Najvećem poreskom dužniku država dala 100 miliona dinara

Izvor: Kurir, 31.Mar.2015, 06:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRBIJA DOTIRA TAJKUNA: Najvećem poreskom dužniku država dala 100 miliona dinara

Ministarstva energetike i poljoprivrede 2014. subvencionisala firme Miroslava Bogićevića iako poreznicima duguje čak 1,9 milijardi dinara

BEOGRAD - Preduzeća u sastavu „Farmakoma“, čiji je vlasnik Miroslav Bogićević, uhapšen zbog višemilionskih zloupotreba prilikom podizanja kredita, prošle godine su od države dobila 100 miliona dinara subvencija, odnosno oko 853.000 evra.

Iako je koncern „Farmakom“ sa 1,9 milijardi dinara, prema poslednjim podacima >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Poreske uprave, pojedinačno ubedljivo najveći poreski dužnik u Srbiji, subvencije su Bogićevićevim firmama u 2014. godini odobrili Ministarstvo rudarstva i energetike, Ministarstvo poljoprivrede i Uprava za agrarna plaćanja, navodi portal Istinomer.

Još gore je što su Bogićevićeve firme uzele deo državnih subvencija uprkos tome što Zakon o kontroli državne pomoći zabranjuje dodeljivanje dotacija privrednim subjektima u teškoćama.

- Davaoci državne pomoći (ministarstva, državne agencije i fondovi) očigledno ne proveravaju s Poreskom upravom poslovne uspehe firmi ili ih ne uvažavaju pri odluci o subvencionisanju - navodi Istinomer i dodaje da nijedna državna institucija nema evidenciju o svim pojedinačnim subvencijama.

Iz Komisije za kontrolu državne pomoći Istinomeru je saopšteno da „ne mogu da vode evidenciju o velikoj državnoj pomoći jer nemaju softver za to“, iako imaju zakonsku obavezu.

U Ministarstvu poljoprivrede su obećali da će Kuriru danas dostaviti odgovore na pitanja u vezi sa isplatom subvencija firmama Miroslava Bogićevića. Odgovore nismo dobili ni od Ministarstva energetike ni od Ministarstva finansija, u čijem sastavu je Komisija za kontrolu državne pomoći.

Transparentnost

POMOĆ NIJE ZA NESAVESNE FIRME

Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija, kaže da je važno utvrditi u koju su svrhu date te subvencije, kao i da li je ta svrha opravdana:

- Ako se radi o kreditima pod privilegovanim uslovima, onda ih ne bi trebalo odobriti preduzećima za koja postoji sumnja da bi tu pomoć mogla da zloupotrebe, naročito ako je firma nešto nedopušteno radila ranije.

Povlašćen tretman

- 12,5 miliona dinara državnih subvencija dobile su Bogićevićeve firme u periodu od 2011. do 2013. godine

- Bogićević je uhapšen24. novembra 2014. godine zbog sumnje da je oštetio Privrednu banku Beograd za 1,7 milijardi dinara

- Jedan je od najvećih dužnika propale Univerzal banke, kojoj za nevraćene kredite duguje oko dve milijarde dinara

- Svetskoj banci duguje 120 miliona €, a Razvojnom fondu Srbije 731 milion dinara

- Privatizao 14 firmi, ali u koncernu „Farmakom“ sad ih je osam

- Poseduje avion „cesna sitejšen CJ2“, vredan milion i po evra, nekoliko skupih automobila i brojne nekretninevlasnk je i zatvorenog rudnika Stolice, iz kojeg se, od majskih poplava do danas, toksične materije izlivaju u rečne tokove

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Najvećem poreskom dužniku država dala 100 miliona dinara

Izvor: Radio 021, 31.Mar.2015

Preduzeća u sastavu "Farmakoma", čiji je vlasnik Miroslav Bogićević, uhapšen zbog višemilionskih zloupotreba prilikom podizanja kredita, prošle godine su od države dobila 100 miliona dinara subvencija, odnosno oko 853.000 evra...Iako je koncern "Farmakom" sa 1,9 milijardi dinara, prema poslednjim...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.