SPC da ne doprinosi netoleranciji

Izvor: B92, 23.Sep.2014, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"SPC da ne doprinosi netoleranciji"

Poverenica za ravnopravnost polova Nevena Petrušić pozvala je danas, povodom saopštenja Srpske pravoslavne crkve o Paradi ponosa, na suzdržanost.

Petrušićeva je istakla da crkva može da ima svoj stav, ali da on ne bi trebalo da doprinosi netoleranciji i stvaranju loše atmosfere.

"Molim na sudržanost, uz svo uvažavanje stavova koje svako može da ima”, rekla je poverenica novinarima u Skupštini Srbije, komentarišući saopštenje SPC koja se i ove godine oštro >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << usprotivila održavanju Parade ponosa, navodeći da njeni učesnici "imaju pravo da paradiraju, ali o svom i trošku svojih nalogodavaca".

Petrušić je rekla da crkva može da ima svoj stav, ali da sigurno niko ne bi trebalo da doprinosi netoleranciji i stvaranju loše atmosfere koja može da rezultira napadima i da na neki način ohrabri one koji su protivnici održavanja Parade ponosa.

Poverenica je rekla i da veruje da će Parada ponosa ove godine biti održana.

"Da je Parada 2001. godine održana, ova bi bila 13. po redu i već bi svi jasno znali da Paradu ponosa održavamo ne zato da se promoviše određeni stil života, nego da je ona zapravo prilika da progovorimo o problemima sa kojima se pripadnici i pripadnice LGBT zajednice suočavaju", rekla je Petrušić.

Predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović rekao je da SPC i patrijarh imaju pravo na svoje mišljenje o pripadnicima LGBT, ali je istakao da su zakon i Ustav Srbije, koji dozvoljavaju građanima pravo na okupljanje, jači od bilo čijeg prava na mišljenje.

"Zakon i Ustav Srbje dozvoljavaju svim građanima da se slobodno okupljaju, protestuju, da mirno izražavaju svoje neslaganje sa položzajem u kojem se nalaze", rekao je Omerović.

On je dodao da će u nedelju prisustvovati Paradi ponosa, ističući da će što veći broj poslanika na Prajdu biti pokazatelj i signal spremnosti države da kroz instituciju parlamenta pokaže da je uz svoje građane.

Saopštenje SPC nije želeo da komentariše Boban Stojanović iz organizacionog odbora Parade ponosa.

"Suviše sam mali da komentarišem patrijarhove misli, tako da se suzdržavam od izjava", rekao je Stojanović novinarima.

On je naveo da organizacioni odbor još nema konkretnu informaciju MUP-a o odluci o održavanju parade, ali je dodao da se nada da će je biti i da će proći u mirnijoj atmosferi nego prethodnih godina.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.