SPC: Ne pozivamo na nasilje

Izvor: B92, 01.Nov.2014, 00:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPC: Ne pozivamo na nasilje

Protojerej SPC u crnoj Gori Velibor Džomić pozvao je vernike da se uzdrže nasilja u nedelju tokom LGBT povorke ulicama Podgorice.

"Pozivam sve pravoslavne vernike da ignorišu taj događaj 2. novembra i da ostanu u kućama. Pozivam sve ljude dobre volje koji hoće da čuju reč crkve jer očevidno je da se određena grupacija hrani nasiljem i da ona izaziva nasilje. Dakle, nikakav nered i nikakvo nasilje, niti pozivamo niti organizujemo", kazao je Džomić u emisiji podgoričke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << televizije "Vijesti" o nedeljnoj LGBT povorci.

Mitropolit SPC Amfilohije je, medjutim, prošle subote, 25. oktobra, rekao da "mrzi" homoseksualce, a povorku nazvao "paradom smrti i uništenja".

Povorku LGBT osoba koja će se u nedelju održati u Podgorici, policija je označila kao "visoko rizičan" dogadjaj i najavila prisustvo velikog broja policajaca.

To će biti treća takva povorka u Crnoj Gori za 16 meseci.

Tokom prošlogodišnje povorke u Podgorici je povredjeno 20 pollicajaca koji su sprečili, uglavnom dvadesetogodišnjake, da se približe učesnicima parade.

Učesnici povorke proći će duž par stotina metara gradskog bulevara u strogom centru grada hde su sedišta Skupštine, Predsedništva, ministarstva.

Ovogodišnja parola parade je "Tradicionalno ponosni", a znak povorke je Crnogorka s brkovima.

Podršku LGBT osobama svojim prisustvom su najavili šef Delegacije EU u Podgorici Mitja Drobnič, crnogorski ombudsman Šućko Baković, i ministar ljudskih i manjinskih prava Suad Numanović.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SPC pozvala vernike da se uzdrže nasilja tokom parade

Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Nov.2014

Protojerej Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori (SPC) Velibor Džomić pozvao je u petak uveče vernike da se uzdrže nasilja u nedelju tokom LGBT povorke ulicama Podgorice..."Pozivam sve pravoslavne vernike da ignorišu taj događaj 2. novembra..i da ostanu u kućama. Pozivam sve ljude dobre volje...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Džomić pozvao vernike da ignorišu Paradu ponosa

Izvor: Press, 01.Nov.2014

Podgorički paroh Velibor Džomić pozvao je pravoslavne vernike da se uzdrže od nasilja i da ne pridaju pažnju Paradi ponosa, koja će u Podgorici biti održana sutra. . Džomić, koji je koordinator Pravnog saveta Mitropolije...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.