ŠPANIJA POLITIČKI TONE SVE DUBLJE: Najveća opoziciona stranka na ivici “građanskog rata” (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 29.Sep.2016, 17:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŠPANIJA POLITIČKI TONE SVE DUBLJE: Najveća opoziciona stranka na ivici “građanskog rata” (FOTO)

Najveća opoziciona španska Socijalistička partija (PSOE) nalazi se na ivici "građanskog rata" nakon što je polovina njenog vođstva izvela stranački puč.

Takav razvoj događaja bi, ipak, mogao da predstavlja dobre vesti za javnost koja želi da Španija izađe iz političkog ćorsokaka, u kojem se našla nakon izbora koji nisu iznedrili pobednika već drugi put, navodi agencija AFP.

Nakon što je 17 članova vrha PSOE juče podnelo ostavku u pokušaju da sa vrha stranke >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << uklone predsednika Pedra Sančesa, čijim su radom nezadovoljni, španski dnevni listovi o tome pišu pod naslovima poput "Rat" i "Tužne scene".

- Socijalisti su već prošli kroz druge teške periode u prošlih nekoliko decenija, ali nikad se nije desilo nešto poput ovoga sad: puča...u cilju smenjivanja predsednika stranke kojeg su demokratski izabrali članovi stranke - piše dnevni list "Mundo".

U stranci PSOE već mesecima vlada unutrašnje nezadovoljstvo Sančesovim predvođenjem tokom devetomesečne političke krize u Španiji, tokom koje rivalske partije nisu uspele da se posle dva kruga izbora, koji nisu iznedrili pobednika, dogovore o formiranju koalicione vlade.

Foto: Guliver/Pablo Blazquez Dominguez/Getty Images

Socijalisti su na izborima u decembru prošle i junu ove godine ostvarili neke od najgorih rezultata u svojoj istoriji, a loše su prošli i na regionalnim izborima proteklog vikenda, što je predstavljalo kap koja je prelila čašu za mnoge istaknute članove PSOE-a.

Sančesovi protivnici žele da stranka pomoću svojih 85 mesta u parlamentu omogući okončanje krize u zemlji tako što će, uzdržavajući se od glasanja za poverenje vladi, omogućiti prolaz koalicionoj vladi desnog krila.

Foto: Tanjug/AP

Oni tvrde da bi se na taj način izbegli treći izbori, a PSOE bi mogao da ode u opoziciju i tamo ponovo povrati svoju snagu.

Sančes, međutim, to odbija, a početkom meseca je poslanike svoje stranke uputio da glasaju protiv takve koalicione vlade, koji bi predvodio vršilac dužnosti premijera Španije Marijano Rahoj.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Nastavak na Telegraf.rs...






Povezane vesti

PSOE pred "građanskim ratom", polovina vođstva izvela puč

Izvor: B92, 29.Sep.2016

Madrid -- Najveća opoziciona španska Socijalistička partija (PSOE) nalazi se na ivici "građanskog rata" nakon što je polovina njenog vođstva izvela stranački puč...Takav razvoj događaja bi, ipak, mogao da predstavlja dobre vesti za javnost koja želi da Španija izađe iz političkog ćorsokaka,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.