ŠOKANTNA KRAĐA U CENTRU ZAGREBA Ukradena ikona iz pravoslavne crkve, Bila je uramljena u srebru, blještala je

Izvor: Blic, 19.Jan.2017, 10:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŠOKANTNA KRAĐA U CENTRU ZAGREBA Ukradena ikona iz pravoslavne crkve, "Bila je uramljena u srebru, blještala je"

Ikona Svetog Nektarija Eginskog optočena srebrom ukradena je u popodnevnim satima u ponedeljak iz pravoslavne crkve Preobraženja Gospodnjeg u Preobraženskoj ulici u srcu Zagreba.

Da nema ikone koja je čija je vrednost procenjena na deset hiljada kuna (oko 1.300 evra), uočio je crkvenjak koji održava objekat i koji pre bogoslužja svaku ikonu temeljno očisti.

Poklon vernice

- Sama ikona kao ikona nema antikvarnu vrednost jer je novija. Grčki je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rad. Kupljena je u manastiru u Egini gde je nakon odlaska u penziju živio sv. Nektarije. Radi se o poklonu jedne vernice koja nam je pre dve godine darovala ikonu zbog iseljenja i koja je želela da ostane anonimna. Ikona je postavljena u hram da se ljudi mogu pomoliti pred svetim Nektarijem. Cilj je da vernici imaju viziju da su ušli u hram, da imaju osećaj svetosti - izjavio je za Jutarnji list đakon Branimir Jokić i napomenuo da njenu pravu vrednost ne zna. Vernica im nikad nije rekla koliko je novca izdvojila za nju na Egini, a ni oni je nisu pitali.

Ukradena je ikona, kaže nam još đakon, dimenzija 34 puta 44 centimetara, malo veća od formata A4. Bila je u ramu, okovana u srebro. Na staklenom stolu gde je stajala bilo je još drugih ikona raznih svetaca, no jedino je ikona svetog Nektarija “odskakala”.

Nije zaštićena

- S obzirom na to da je bila okovana srebrom, samim tim vrednost joj je veća. Kad nam ju je vernica poklonila, toliko nas je očarala njena životna priča, pa smo je po njenoj želji postavili u crkvu. Ikonu nismo fiksirali.

Uveren je da je lopovu zapala za oko upravo radi blještavila jer je bila i prelakirana, pa nije još oksidirala zbog novijeg datuma izrade. Isticala između ostalih ikona.

Teško će je prodati

- Ukradena ikona se kad-tad negde vrati jer je takve predmete teško unovčiti. A i kad je kupac kupi, vrati je crkvi jer tamo je ikonama mesto, da budu dostupne kao sredstvo molitve vernicima a ne da stoje u fijokama, ormarima... Svako malo kod nas netko ostavi neku ikonu. Tokom Domovinskog rata puno ih je ukradeno.

Sad već živimo u vreme tehnološkog napretka i mnogi nemaju novčanih sredstava da odu da vide prave ikonu, pa nama ostavljaju reprodukcije kako bi ih vernici mogli celivati - zaključio je đakon Branimir Jokić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.