SNS podržao Vučićevu odluku, do četvrtka obezbeđivanje 128 glasova za Anu Brnabić

Izvor: RTS, 19.Jun.2017, 11:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SNS podržao Vučićevu odluku, do četvrtka obezbeđivanje 128 glasova za Anu Brnabić

Poslanici Srpske napredne stranke podržali su jednoglasno odluku predsednika Srbije Aleksandra Vučića da budući premijer Srbije bude Ana Brnabić, kaže potpredsednica te stranke Marija Obradović. Ne isključuje mogućnost novih izbora, ali kaže da je to "malo verovatno".
Marija Obradović je, nakon sastanka predsednika >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Srbije i lidera SNS-a sa poslanicima SNS-a i liste koju je predvodila ta stranka, izjavila da je iskazana snažna podrška, a da predstoji da se do četvrtka proveri da li ima 128 glasova podrške za Anu Brnabić.

"U Skupštini Srbije, do kraja ove nedelje, krećemo sa raspravom o formiranju Vlade Srbije. Predstoji nam da prebrojimo da li imamo 128 glasova 'za'. To je veoma ozbiljan posao i veoma odgovorno pristupamo tome", rekla je Obradovićeva.
Dodala je da se oko stotinu prisutnih izjašnjavalo lično, da su imali različite stavove.
Mnogi, rekla je, nisu bili oduševljeni predlogom za mandatara, ali su odlučili da joj poklone poverenje zbog Vučića.
Mnogi takođe nisu bili za veće učešće SPS-a u Vladi, kako je to predložio predsednik Srbije i lider stranke.
Nije isključila mogućnost da se ne obezbedi podrška i ide na nove izbore, ali je istakla da je za to "mala verovatnoća".
Kako je rekla, treba reći istinu, jer je mnogo važnije što su ljudi ustali i rekli zbog čega misle da treba sada da podrže neku drugu opciju, ali i da veruju u Vučića zbog svega onoga što je uradio prethodnih godina i da daju apsolutnu podršku njemu i njegovoj odluci.
Dodala je da nije važno o kome je tačno reč, jer je najvažnije da je SNS jedinstven tim.
"Različiti tonovi me hrabre, jer poništavaju tezu da je ovde jednoglasje, da nema onih koji misle i govore drugačije. Za nas je Srbija na prvom mestu, važno je da smo jedinstven tim bez obzira na razlike", rekla je Obradovićeva.
Dodala je da je Brnabićeva veoma posebna, posvećena poslu, sa odličnim međunarodnim kontaktima, i osoba koja je implementirala brojne projekte.
"Čekamo do četvrtka da vidimo da li ćemo imati 128 glasova. Nastavljaju se razgovori sa koalicionim partnerima i važno je da u novoj vladi ne budu samo predstavnici liste 'Srbija pobeđuje', već mora da nas bude mnogo više", rekla je Obradovićeva.

Kako je navela, bilo je onih koji nisu za veće učešće SPS-a u Vladi, ali je Vučić za to da se nastavi snažna saradnja sa SPS-om.
Obradovićeva kaže da očekuje da, ukoliko bude 128 glasova za podršku Ani Brnabić, u četvrtak stigne predlog o novom sastavu Vlade i Predlog zakona o ministarstvima, kako bi u subotu započela rasprava i u roku, do 30. juna, bude izabrana nova vlada.
Ukoliko toga ne bude, idemo na nove izbore, iako niko u SNS-u nije oduševljen tom idejom, rekla je Obradovićeva na konferenciji za novinare.
"Niko od nas nije oduševljen tom pričom, ali neke stvari ne možemo učiniti na silu. Niko se ne raduje izborima, mala je mogućnost i mala verovatnoća, ali ne bežimo od toga", rekla je Obradovićeva.
Ponovila je da predstoje razgovori sa koalicionim partnerima, kako sa onima koji su bili na listi sa SNS – Pokretom socijalista, SNP-om, SDPS-om, PUPS-om, tako i sa ostalima.
"Da ih Vučić još jednom sasluša i vidimo koliko je njih spremno da glasa tog dana", rekla je Obradovićeva.
Naredni dani, dodala je, služe da se precizira da li će neko dati podršku ili neće i koja je cena te podrške.
"Zbog toga spominjemo izbore kao moguću varijantu. SNS i Aleksandar Vučić neće trpeti pritiske i ucene, zato i spominjemo eventualne izbore", rekla je Obradovićeva.
Upitana da li će insistirati da poslanici Jedinstvene Srbije glasaju za to da Brnabićeva bude premijer, Obradovićeva je rekla da nema primoravanja.
"Izneli smo odluku, dali smo argumente za to i ne vidim ništa što bi bilo protiv interesa Srbije ukoliko glasate za ovu odluku. Ako neko drugi ima drugačiji stav, naravno da ima pravo da to misli, ali ako ne budemo uspeli da sakupimo 128 glasova sa naše liste i onih stranaka koje budu želele da podrže, onda ćemo ići na izbore", rekla je Obradovićeva.
Na pitanje da li će Jedinstvena Srbija biti deo vladajuće koalicije ukoliko budu glasali protiv odluke da Brnabićeva bude premijer, Obradovićeva je odgovorila kontrapitanjem: "Kako oni mogu da budu u Vladi ukoliko budu glasali protiv nje?"
Kada je reč o razlozima poslanika koji su bili protiv izbora Brnabićeve, Obradovićeva je rekla da će to moći da se čuje u Skupštini Srbije, tokom rasprave, i da nije na njoj da o tome govori.
Aleksandar Vučić je nakon sastanka novinarima kratko rekao da "nije bilo lako".
Na pitanje novinara da prokomentariše to što Socijalistička partija Srbije "traži" četiri plus jedno mesto u Vladi Srbije, Vučić je rekao: "Verujem da će sve biti u redu."

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.